Home » Blog lifestylowy » Dieta Przepisy » Wafle z masą krówkową. Przepis na andruty z mlekiem skondensowanym

Wafle z masą krówkową. Przepis na andruty z mlekiem skondensowanym

Prosty przepis na wafle krówkowe

Wafle z masą krówkową z mlekiem skondensowanym w puszce są bardzo proste do zrobienia i dość tanie. Są też bardzo pożywne, bo zawierają dużo mleka i masła — według mnie można je zjeść nawet zamiast śniadania. Zawierają też oczywiście cukier, więc nie dla każdego będą odpowiednie.

Takie wafle, inaczej andruty, można szybko przygotować rano i po południu podać je jako poobiedni deser, podwieczorek albo poczęstunek dla gości.

Wafle z masą krówkową
5 from 1 vote

Wafle z masą krówkową

Łatwy przepis na wafle z masą krówkową ze słodzonego skondensowanego mleka z puszki i masła. Masa do wafli może być bardziej lub mniej krówkowa w zależności od długości gotowania puszki. Samą masę krówkową i smarowanie wafli robi się szybko, ale dużo czasu zajmuje gotowanie puszki, a potem oczekiwanie, aż wafle wystygną i skleją się pod przyciskiem.
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 2 godziny 30 minuty
Oczekiwanie 5 godziny
Czas całkowity 7 godziny 50 minuty
Danie: Ciastka, Desery
Kuchnia: Polska
Słowo kluczowe: Gotowane
Porcje: 8
Kalorie: 494kcal
Autorka: Iwona Pacholec
Koszt: 21 zł

Składniki

  • 530 g – mleko skondensowane słodzone w puszce - moja puszka ma akurat 530 g
  • 200 g – masło - 1 kostka
  • 180 g – suche wafle andrutowe - 5 wafli kwadratowych — ilość masy krówkowej, która wychodzi z tego przepisu wystarcza na 5 wafli 27 × 27 cm
  • 2,5 l – woda - do zagotowania puszki

Naczynia i akcesoria

  • 1 garnek 3 litrowy z pokrywką, metalowy - lub rondel — żeby zmieściła się puszka z mlekiem skondensowanym
  • 1 łyżka stołowa
  • 1 misa - lub garnek — do wymieszania ugotowanego mleka skondensowanego z masłem
  • 1 mikser - zwykły ręczny lub planetarny
  • 1 długi nóż kuchenny - do smarowania wafli
  • 1 arkusz papieru - do podłożenia pod wafle i zawinięcia / przykrycia (może być papier, w którym kupiliśmy wafle)

Jak zrobić krok po kroku

Jak zrobić masę krówkową

  • puszki z mlekiem skondensowanym zdzieramy etykietę (w miarę dokładnie). Wkładamy puszkę do garnka i zalewamy wodą tak, aby puszka była całkowicie zanurzona. Pod lekko uchyloną pokrywką gotujemy 2,5 godziny, dolewając wodę w razie potrzeby. Można gotować krócej, wtedy masa będzie nieco rzadsza i mniej krówkowa, a bardziej kajmakowa. Można też gotować 3 godziny, wtedy masa będzie bardziej gęsta i krówkowa. NIE GOTOWAĆ ZA DŁUGO, BO WYBUCHNIE! Najlepiej nastaw sobie alarm w telefonie.
    530 g – mleko skondensowane słodzone w puszce, 2,5 l – woda
    Gotowanie puszki z mlekiem skondensowanym
  • Po ugotowaniu odlewamy wodę i pozostawiamy puszkę do wystudzenia około 30 minut lub dłużej (można wystawić garnek na balkon). Puszka nie musi zupełnie wystygnąć, ale ważne, żeby nie była napęczniała — wieczko musi być całkowicie płaskie. Zbyt gorąca puszka może wybuchnąć podczas otwierania i nas oparzyć. Po ostudzeniu otwieramy puszkę. Pokaże się nam gęste, brązowe skarmelizowane mleko (a właściwie kajmak).
    Ugotowana i wystudzona puszka z mlekiem skondensowanym
  • Kostkę masła topimy w garnku na małym palniku (nie gotujemy). Można wykorzystać ten sam garnek, w którym gotowałyśmy puszkę, ale musi być bardzo dokładnie umyty.
    200 g – masło
    Roztopione masło w garnku
  • Ugotowaną masę z puszki przekładamy łyżką do garnka z masłem. Najpierw mieszamy łyżką, a potem miksujemy mikserem — tak powstaje masa krówkowa do wafli.
    Zmiksowana masa krówkowa do wafli

Smarowanie wafli masą krówkową

  • Na rozłożonym papierze (lub folii) kładziemy pierwszy wafel w taki sposób, aby głębsze otwory były na górze. Na wafel wykładamy 2-3 łyżki masy krówkowej i rozprowadzamy ją długim nożem tak, aby wszystkie wgłębienia zostały wypełnione. Nadmiar masy odkładamy do garnka. Posmarowany wafel przykrywamy kolejnym — również strona z głębszymi otworami musi być na górze. Powtarzamy smarowanie przy trzech kolejnych waflach. Ostatnim, piątym waflem przykrywamy pozostałe.
    180 g – suche wafle andrutowe
    Masa krówkowa rozsmarowana na waflu
  • Posmarowane masą krówkową wafle przykrywamy z wierzchu papierem i przyciskamy czymś ciężkim. U mnie najlepiej sprawdza się położenie na waflach blachy z piekarnika i ułożenie na niej trzech tomów encyklopedii (trzymam ją w domu tylko do tego celu). Pozostawiamy przyciśnięte andruty z masą krówkową na około 5 godzin.
  • Rozpakowujemy andruty z masą krówkową z papieru i kroimy je na małe porcje, prostokątne lub kwadratowe.
    Wafle z masą krówkową Andruty z mlekiem skondensowanym

Wskazówki

  • Z podanego przepisu wyjdzie 16 kawałków wafli o wymiarach 6,75 × 6,75 cm (czyli całkiem spore ciastka). Założyłam, że dla 1 osoby wystarczą 2 ciastka, więc ustaliłam porcje dla 8 osób. Na zdjęciu ciastka nie są kwadratowe, ponieważ zanim pokroiłam andrut na kawałki, odcięłam brzegi (chciałam, żeby ładnie wyglądały na zdjęciu).
  • Garnek powinien być raczej metalowy, ponieważ podczas gotowania z puszki wydzieli się klej po etykiecie, który osiądzie na ściankach garnka. Metalowy garnek łatwiej będzie umyć z tego kleju. Najłatwiej byłoby mieć specjalny garnek tylko do gotowania puszek, wtedy nie trzeba by go było potem szorować.
* Liczba kalorii podana jest orientacyjnie, 2 ciastka 6,75 × 6,75 cm mają razem 494 kcal.

Masa krówkowa najlepsza do wafli

Moim zdaniem masa krówkowa przeznaczona do smarowania wafli (czyli taka, która najbardziej przypomina smakiem cukierki krówki) najlepiej wychodzi z mleka skondensowanego z puszki.

W puszcze najłatwiej doprowadzić do równomiernego zgęstnienia masy bez jednoczesnego przypalenia się (co czasem może zdarzyć się przy gotowaniu bezpośrednio w garnku). Jeżeli chcielibyśmy gotować taką masę w garnku, trzeba by było ją cały czas mieszać, co jest bardzo pracochłonne i nudne.

Gdybyśmy chciały uzyskać masę mniej gęstą i bardziej kajmakową niż krówkową, możemy gotować puszkę krócej, wystarczy nawet 1 godzina.

Polecane artykuły

Przepis na andruty czekoladowe. Masa do andrutów — jak zrobić krok po kroku

Udostępnij ⬇ Prześlij w wiadomości ⬇ Skomentuj ⬇

  1. Anka
    | Odpowiedz

    5 gwiazdek
    Fajnie napisany przepis. Też gotuję puszkę do wafli, ale krócej, bo tylko 2 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu