Spis treści
Idealne naleśniki z serem białym (twarogiem) na słodko są łatwe do zrobienia, ale trzeba przestrzegać kilku prostych zasad, żeby wyszły naprawdę pyszne. Po pierwsze musisz zrobić dobre ciasto naleśnikowe i usmażyć cienkie, chrupiące placki – oto mój przepis na ciasto na naleśniki – wyjaśniam w nim krok po kroku jak wykonać ciasto z mikserem i bez miksera, piszę, w jaki sposób smażyć cienkie placki oraz podaję składniki i proporcje na naleśniki dla różnej ilości osób: dla 6 osób, dla 4, dla 2 i dla jednej osoby.
Naleśniki z serem na słodko
Kiedy już będziesz miała usmażone cienkie placki naleśnikowe, możesz zacząć przygotowywać naleśniki z białym serem na słodko. Sekret idealnych naleśników z serem tkwi w odpowiednim przygotowaniu i usmażeniu ich w taki sposób, żeby ich brzegi stały się chrupiące i powleczone słodkim, przepysznym syropem. Żeby uzyskać taki efekt, trzeba umiejętnie połączyć składniki i odpowiednio naleśniki usmażyć. Przede wszystkim należy użyć pełnego mleka i dodać tylko niewielką ilość wody — z tego uzyskuje się pyszne chrupkie naleśniki po podsmażeniu ich na maśle. One są oczywiście bardzo kaloryczne, ale cóż…
Porcje: 4 Osoby
Kalorie: 1755kcal
Koszt: 35,-zł*
Składniki
- 20 szt. – usmażone placki naleśnikowe - szczegółowy przepis na placki naleśnikowe napisałam oddzielnie, link znajdziesz poniżej w instrukcji "krok po kroku"
- 700 g – ser biały, twaróg tłusty - najlepiej typu wiejskiego
- 300 g – cukier - 1 i 1/3 szklanki
- 2 szt. – jajka
- 100 g – masło - do smażenia naleśników
- 2 łyżeczki – jogurt naturalny - opcjonalnie — jeżeli ser wydaje ci się zbyt suchy i gęsty, możesz dodać do niego trochę jogurtu
Naczynia i akcesoria
- 1 miska - jedna do sera
- 1 blender ręczny - opcjonalnie — mozna robić bez blendera
- 1 łyżka stołowa
- 1 szklanka - do odmierzania cukru
- 1 talerzyk - do wybicia jajek
- 1 miska - do zrobienia ciasta naleśnikowego + ubijak lub mikser
- 1 widelec - do rozdrobnienia sera / twarogu
Jak zrobić krok po kroku
- Usmaż placki naleśnikowe, przynajmniej 20 sztuk, według mojego przepisu: Jak zrobić ciasto na naleśniki? Znajdziesz tam dokładne wskazówki krok po kroku oraz zdjęcia.20 szt. – usmażone placki naleśnikowe
Przygotowanie sera do naleśników na słodko
- Ser biały (twaróg) rozdrobnij widelcem w szklanej lub metalowej misce (plastikowa może się porysować). Na rozdrobniony ser wsyp cukier, dodaj jajka i wymieszaj. Odczekaj 15 minut, aż cukier się lekko roztopi (możesz zamieszać ponownie od czasu do czasu).700 g – ser biały, twaróg tłusty, 2 szt. – jajka, 300 g – cukier
- Po 15 minutach cukier roztopi się w serze i jajkach, rozmieszaj jeszcze wszystko widelcem, a potem rozetrzyj trochę łyżką. To już jest właściwie gotowy ser do naleśników. Taki ser z grudkami jest nawet bardziej klasyczny i ja bardzo taki lubię, ale jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, możesz ser lekko zblendować.
- Weź blender ręczny i delikatnie zmiksuj ser. Uważaj, żeby główka blendera podczas miksowania była przykryta serem, bo inaczej masa może rozpryskiwać się po kuchni. Nie musisz blendować sera bardzo dokładnie. Wystarczy, że zmiksujesz kilka razy w różnych miejscach miski, a potem zwyczajnie zamieszasz. Jeżeli uznasz, że masa serowa jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej trochę jogurtu naturalnego.2 łyżeczki – jogurt naturalny
- Łyżką stołową nakładaj porcję sera na ostudzone placki naleśnikowe i smaruj nożem jedną połowę każdego naleśnika cienką warstwą. Zachowaj pusty margines przy brzegach. Lepiej, żeby ser nie był rozsmarowany do samych brzegów, ponieważ podczas podsmażania może się wylać na patelnię i przypalić. Ser zblendowany łatwiej się rozsmarowuje i jest wydajniejszy (wychodzi więcej naleśników).
- Posmarowany serem naleśnik składaj w trójkąt, możesz lekko go przyklepać, żeby był w miarę równy. Układaj posmarowane naleśniki na talerzu. Możesz je przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smażenie naleśników z serem na maśle
- Dużą patelnię (nie do naleśników, taką raczej głębszą) postaw na większym palniku, na średnim ogniu i połóż na niej pół centymetra masła. Poczekaj, aż masło się rozpuści (nie może się za bardzo rozgrzać, bo się przypali). Rozprowadź rozpuszczone masło po dnie patelni. Ułóż na dnie cztery posmarowane naleśniki i zwiększ lekko moc palnika. Smaż je około 3-5 minut z każdej strony, sprawdzaj często, czy się już odpowiednio przypiekły. Po przewróceniu na drugą stronę dodaj pod naleśniki pół centymetra masła. Smażenie naleśników na maśle jest bardzo ryzykowne, zwłaszcza jeśli zależy Ci na ich przypieczeniu, ponieważ masło łatwo się przypala. Kiedy skończysz smażyć pierwszą czwórkę naleśników, wyłącz całkowicie palnik i przełóż naleśniki na talerz. Jeżeli na patelni pozostały jakieś przypalone resztki, zdejmij je łopatką lub kulą z ręcznika papierowego — uważaj, żeby się nie poparzyć. Na lekko przestudzoną patelnię połóż kolejne pół centymetra masła i kolejną czwórkę naleśników.100 g – masło
Wskazówki
Liczba naleśników z serem a składniki
Z 700 g twarogu tłustego wyszło mi 19 naleśników o średnicy 24 cm i oceniłam, że taka ilość wystarczy na obiad dla 4 osób + 3 rezerwowe. Wychodzi, że do jednego naleśnika potrzebujemy około 38 gramów sera i 15 gramów cukru. Ilość cukru można samodzielnie ustalić, bo to jest kwesta smaku, dla mnie najlepsze są te proporcje, które podałam w przepisie.Kalorie i koszt
Dlaczego dodaję jajka do sera?
Jajka dodane do twarogu powodują ścięcie się nadzienia pod wpływem podsmażania, dzięki czemu stopiony cukier nie wypływa na patelnię. Można jak najbardziej robić nadzienie bez jajek, ale wtedy podsmażanie dłużej trwa, ponieważ po każdej porcji naleśników trzeba czyścić patelnię (bo wylany cukier się przypala). Oczywiście taki stopiony cukier z serem fajnie się karmelizuje, osiada na brzegach naleśników i jest pyszny, o ile się wcześniej nie spali :-). Wypróbowałam, że na 500 gramów sera wystarczy dać 1 jajko, jeżeli sera jest więcej, daję 2 jajka, bo jest lepszy efekt, ale można wypróbować z jednym jajkiem.Blendowanie sera a wydajność
Blendowanie sera powoduje, że nadzienie staje się wydajniejsze (wystarcza dla większej liczby placków) i łatwiej się rozsmarowuje. Nie jest to konieczne, zwłaszcza jeśli masz dostęp do pysznego wiejskiego twarogu, którego walory smakowe są lepsze bez blendowania (takie jest moje zdanie).Polecane artykuły
- Krokiety z kapustą i grzybami: farsz, jak zawijać krokiety, naleśniki do krokietów
- Przepis na naleśniki z dżemem, smażenie na maśle. Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem?
- Szarlotka Winiary na kruchym cieście – najlepsze porady*
Ania
Piękne naleśniki, mnie nie udało się tak przypiec.