Home » Blog lifestylowy » Dieta Przepisy » Przepis na naleśniki z dżemem – naleśniki smażone na maśle. Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem?

Przepis na naleśniki z dżemem – naleśniki smażone na maśle. Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem?

Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem, żeby były chrupiące i jak je smażyć na maśle, żeby ich nie przypalić? Każdy myśli, że naleśniki z dżemem są najłatwiejsze do zrobienia, a tymczasem albo się przypalają, albo są zbyt miękkie – da się je oczywiście zjeść, ale nie są aż takie pyszne.

Sekret udanych naleśników z dżemem leży w dwóch elementach: pierwszy to idealne cienkie naleśniki z dobrego ciasta naleśnikowego – tutaj piszę jak zrobić ciasto na naleśniki.

Drugim warunkiem udanych naleśników z dżemem jest ich właściwe usmażenie. Tu się liczy zarówno ilość dżemu, jak i długość smażenia, intensywność smażenia oraz Twoja kucharska intuicja, która wymaga pewnego doświadczenia.

Prosty przepis na takie naleśniki zawiera banalne składniki, ale za to więcej miejsca poświęcę tu na opowiadanie o tym, jak takie naleśniki zrobić krok po kroku.

Smażenie na maśle Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem Przepis na naleśniki z dżemem chrupiące
Smażenie na maśle: Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem? Przepis na naleśniki z dżemem, chrupiące i pyszne. Zdjęcie © Copyright by Echo Promo

Przepis na naleśniki z dżemem

Składniki

  1. Placki naleśnikowe – na przykład 8 sztuk.
  2. Dżem – może być z różnych owoców, ja polecam dżem truskawkowy, pomarańczowy, z czarnej porzeczki albo powidła śliwkowe (na zdjęciu są naleśniki z dżemem truskawkowym).
  3. Olej rzepakowy i masło do smażenia.

Naleśniki smażone na maśle

Jak smażyć na maśle naleśniki z dżemem?

Smarujemy jedną połowę placków naleśnikowych niezbyt grubą warstwą dżemu (mniej więcej tak jak na zdjęciu) i składamy naleśniki w trójkąty.

Ważne jest, żeby posmarować naleśniki tuż przed położeniem na patelnię, bo jeżeli zrobiłabyś to dużo wcześniej, to naleśnik za bardzo nasiąknie dżemem.

Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem smażone na maśle pyszne i chrupiące Przygotowanie przepis składniki
Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem smażone na maśle, pyszne i chrupiące? Przygotowanie, przepis, składniki. Zdjęcie © Copyright by Echo Promo
  • Patelnię – najlepiej tę samą, na której smażyłaś placki naleśnikowe – połóż na dużym palniku i ustaw pod nią średni ogień.
  • Wlej do niej dwie duże łyżki oleju rzepakowego i dodaj dwie duże łyżki masła.

Poczekaj aż patelnia porządnie się rozgrzeje, ale pilnuj, żeby nie przypalić masła.

  • Na rozgrzanej patelni połóż cztery naleśniki z dżemem złożone w trójkąty. Powinny od razu zacząć skwierczeć na patelni – jeżeli tak się nie dzieje, to zwiększ lekko ogień, ale pilnuj cały czas, żeby ich nie przypalić.
  • Sprawdzaj często drewnianą łopatką, czy się już dobrze zarumieniły od spodu.
Przepis na dobre naleśniki z dżemem smażenie na maśle naleśników z dżemem konfiturami
Przepis na dobre naleśniki z dżemem. Smażenie na maśle naleśników z dżemem, konfiturami. Zdjęcie © Copyright by Echo Promo
  • Jeżeli będą już przysmażone z jednej strony, przewróć je wszystkie drewnianą łopatką (możesz sobie pomóc jeszcze widelcem, nożem lub drugą łopatką). Prawdopodobnie wycieknie z nich trochę soku z dżemu, ale nie przejmuj się tym.
  • Smażenie na drugiej stronie powinno trwać krótko, ale intensywnie, czyli naleśniki powinny umiarkowanie skwierczeć, aż do momentu kiedy się dobrze przysmażą.
  • Potem szybko je przełóż z patelni na talerz.

Pod żadnym pozorem nie wychodź z kuchni w czasie smażenia naleśników, bo mogą się wtedy przypalić. Samo smażenie na maśle trwa krótko, a ponieważ ogień pod patelnią będzie nieco większy, lepiej mieć go cały czas na oku.

Naleśniki z dżemem smażone na maśle są kaloryczne

Na marginesie mała uwaga: zdaję sobie sprawę z tego, że takie dobrze przysmażone naleśniki nie są zbyt zdrowe i mają dużo kalorii, ale zupełnie się tym nie przejmuję, bo są naprawdę pyszne. Uważam, że raz w miesiącu mogę sobie na nie pozwolić!

Polecane przepisy

  1. Mój przepis na naleśniki z serem na słodko, również smażone na maśle
  2. Krokiety z kapustą i grzybami. Farsz na krokiety z kapustą i grzybami. Ciasto na krokiety
  3. Przepis na andruty czekoladowe. Masa do andrutów — jak zrobić krok po kroku
Udostępnij ⬇ Prześlij w wiadomości ⬇ Skomentuj ⬇

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *