Home » Blog lifestylowy » Dieta Przepisy » Przepis na naleśniki bez miksera. Bez grudek, łatwy sposób

Przepis na naleśniki bez miksera. Bez grudek, łatwy sposób

Dawniej robiłam tylko naleśniki bez miksera. To moje ulubione danie (nie wiem, jak przetrwałabym dzieciństwo bez naleśników), więc nauczyłam się je robić każdym sposobem. Zawsze mi wychodzą i są naprawdę pyszne. W tym przepisie są składniki na ciasto dla 4 osób i zrobione bez miksera, ale gdybyś chciała sprawdzić, jakie są inne proporcje składników i dodatkowe wskazówki dotyczące ciasta naleśnikowego, sprawdź inny mój przepis: ciasto na naleśniki (tam używam miksera).

Naleśniki bez miksera
5 from 1 vote

Naleśniki bez miksera

Ciasto naleśnikowe można bez problemu zrobić również bez miksera. Trzepaczką lub ubijakiem (takim sprężynowym) można bardzo łatwo zrobić naleśniki, nie używając ani miksera, ani blendera. Przepis na naleśniki bez miksera jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku reguł dotyczących kolejności dodawania składników. Składniki do naleśników mieszane ręcznie w odpowiedni sposób pozwolą na zrobienie ciasta bez grudek, a jednocześnie ta praca nie będzie wymagała wysiłku.
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 1 godzina
Oczekiwanie 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 50 minuty
Danie: Obiady, Śniadania
Kuchnia: Polska, Wegetariańska
Słowo kluczowe: Smażone na patelni
Porcje: 4 Osoby
Kalorie: 870kcal
Autorka: Iwona Pacholec
Koszt: 12,-zł*

Składniki

  • 4 szt. – jajka
  • 400 g – mąka pszenna - może być tortowa lub uniwersalna
  • 1 l – mleko 3,2 % - Ja dodaję 1 litr, ale można zmniejszyć ilość mleka i zwiększyć wody)
  • 170 ml – olej rzepakowy - około 11 – 12 łyżek stołowych (1 łyżka mieści 15 ml oleju)
  • 8 g – sól - 1 łyżeczka, raczej płaska
  • 100 ml – woda

Naczynia i akcesoria

  • 1 talerz - lub inne naczynie do wybicia jajek
  • 1 garnek 3 litrowy - o średnicy
  • 1 ubijak lub trzepaczka
  • 1 miska - na mąkę
  • 2 szklanki - na wodę i olej (lub inne naczynia)
  • 1 łyżka stołowa - do odmierzania mąki i ewentualnie oleju
  • 1 patelnia - najlepiej do naleśników — ja użyłam patelni o średnicy 28 cm (wychodzą z niej naleśniki 24 cm)

Jak zrobić krok po kroku

Przygotowanie bazy na naleśniki bez miksera

  • 4 jajka wlewamy do garnka i ubijamy trzepaczką dokładnie, aż do całkowitego rozbicia struktur białkowych i połączenia białek z żółtkami w jednolity płyn. Płyn ma być mocno spieniony.
    4 szt. – jajka
    Ubite jajka trzepaczką
  • Do spienionych jajek dodajemy 4 kopiate łyżki mąki (1 łyżka na jedno jajko), najpierw mieszamy trzepaczką, a potem ubijamy. Ważne, żeby dobrze połączyć mąkę z jajkiem. Same jajka z niewielką ilością mąki powinny się łatwo ubić na jednolitą masę. To jest baza na ciasto naleśnikowe bez miksera.
    400 g – mąka pszenna
    Baza ciasta do naleśników zrobiona bez miksera
  • Do „bazy” dolej 1 szklankę mleka, wymieszaj dokładnie. Dodaj 4-5 łyżek mąki, znowu wymieszaj i dokładnie ubij. Postępuj tak na zmianę aż do wykorzystania całej przygotowanej mąki (400 g) oraz dwóch lub niecałych trzech szklanek mleka (co najmniej 1 szklanka powinna jeszcze zostać). Powstanie z tego gładkie dość gęste ciasto, do którego dodasz sól (płaska łyżeczka) oraz wlejesz 12 łyżek oleju rzepakowego — wymieszaj i ubij. (Olej łatwiej połączy się z ciastem, jeżeli będzie ono odpowiednio gęste — gdybyś dodała olej na samym końcu, kiedy ciasto będzie rzadsze, wtedy drobiny oleju mogłyby pozostać na powierzchni, nie udałoby się ich dobrze ubić samą trzepaczką).
    1 l – mleko 3,2 %, 170 ml – olej rzepakowy, 8 g – sól
    Olej wlany do ciasta naleśnikowego
  • Na koniec dolej resztę mleka i wymieszaj — to już możesz zrobić bez trzepaczki, na przykład chochelką. Tak zrobione ciasto odstaw na co najmniej 30 minut. Takie ciasto może stać nawet kilkanaście godzin, ale wtedy trzeba je przykryć i schować do lodówki. To się sprawdza, kiedy planujesz zrobić naleśniki na śniadanie. Kiedy ciasto już odczeka co najmniej 30 minut, dolej do niego wodę — około 100 ml (mniej więcej ⅓ szklanki) i wymieszaj chochelką. Potem, po spróbowaniu pierwszego usmażonego naleśnika, możesz dolać trochę wody (nie więcej niż kolejne 100 ml) oraz lekko dosolić ciasto, jeżeli uznasz, że jest za mało posolone. Solenie ciasta jest zawsze kwestią smaku, ale nie można z solą przesadzać.
    100 ml – woda
    Gotowe ciasto na naleśniki bez miksera

Smażenie naleśników

  • Naleśniki zrobione bez miksera są takie same, jak robione z mikserem, więc smaży się je identycznie. Wylewasz chochelkę ciasta na mocno rozgrzaną patelnię (wcześniej dajesz na nią łyżeczkę oleju) i okrężnymi ruchami patelni rozprowadzasz ciasto po powierzchni. Smażysz na największym palniku, ale na średniej mocy palnika. Z pierwszej strony smażysz około 1,5 – 2 minuty, z drugiej około 1 minutę. Odrobinę oleju dodajesz tylko do pierwszego naleśnika, kolejne smażone są bez tłuszczu, ponieważ tłuszcz jest zawarty w cieście.
    Więcej wskazówek dotyczących robienia i smażenia naleśników znajdziesz w moim innym przepisie na ciasto na naleśniki z mikserem: Jak smażyć naleśniki?
    Naleśniki zrobione bez miksera

Wskazówki

Z 400 gramów mąki pszennej wyszły mi 23 naleśniki o średnicy 24 cm. Taka ilość może wystarczyć na obiad dla 4 lub 5 osób (jeżeli zjedzą po 5 lub 4 naleśniki) – zostaną 3 rezerwowe. Ilość kalorii podałam dla jednej porcji liczącej 5 naleśników. Jeden naleśnik ma 174 kalorie (to są obliczenia orientacyjne).
* Koszt naleśników podałam orientacyjnie, brałam pod uwagę raczej tańsze produkty.

Polecane artykuły

  1. Naleśniki z mąki owsianej i ryżowej. Naleśniki bezglutenowe na słodko
  2. Przepis na naleśniki z dżemem – naleśniki smażone na maśle. Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem?
Udostępnij ⬇ Prześlij w wiadomości ⬇ Skomentuj ⬇

  1. Ania
    | Odpowiedz

    5 gwiazdek
    Dobry sposób, zgadzam się, że trzeba najpierw zrobić bazę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu