Home » Blog lifestylowy » Dieta Przepisy » Naleśniki z mąki owsianej i ryżowej. Naleśniki bezglutenowe na słodko

Naleśniki z mąki owsianej i ryżowej. Naleśniki bezglutenowe na słodko

Naleśniki z mąki owsianej i ryżowej bezglutenowe przepis
5 from 1 vote

Naleśniki z mąki owsianej i ryżowej

Naleśniki z mąki owsianej z dodatkiem mąki ryżowej są naprawdę pyszne, chrupiące i nadają się świetnie na śniadanie, lekki obiad albo kolację. Można je zjeść same bezpośrednio z patelni (polecam!), ale możesz je również posmarować dżemem, serem lub miodem. Są wprost genialne w połączeniu z niedużą ilością powideł śliwkowych. Zaletą tego przepisu na naleśniki owsiano-ryżowe są bardzo proste składniki, które możesz łatwo odmierzyć przy pomocy łyżki i szklanki. Nie musisz też używać miksera ani blendera, bo mąki owsiana i ryżowa nie sklejają się pod wpływem wilgoci (są przecież bez glutenu!), łatwo się je miesza przy pomocy zwykłego metalowego ubijaka. Co ciekawe, można to ciasto zwyczajnie wymieszać samą łyżką lub łopatką! Podaję w instrukcji obie wersje wykonania.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 30 minuty
Oczekiwanie 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty
Danie: Kolacje, Obiady, Śniadania
Kuchnia: Bezglutenowa, Polska
Słowo kluczowe: Smażone na patelni
Porcje: 4 Osoby
Kalorie: 688kcal
Autorka: Iwona Pacholec
Koszt: 9 zł *

Składniki

  • 3 szt. – jajka
  • 140 g – mąka owsiana - 6 kopiatych łyżek stołowych
  • 80 g – mąka ryżowa - 3 kopiate łyżki stołowe
  • 25 g – mąka ziemniaczana - 1 łyżka stołowa (nie jest konieczne dodawanie mąki ziemniaczanej, czyli skrobi, ale warto spróbować dwa warianty naleśników owsianych, ze skrobią są bardziej zwarte).
  • 200 ml – olej rzepakowy - od 12 do 14 łyżek stołowych, 1 łyżka stołowa ma 15 ml (można eksperymentować i dodać nieco mniej lub więcej oleju).
  • ½ l – mleko o dowolnej zawartości tłuszczu - dwie szklanki (lub można dodać jedną szklankę mleka i jedną szklankę wody).
  • 3 g – sól - około ⅓ płaskiej łyżeczki do herbaty

Opcjonalnie

  • 25 g – cukier - około 3-4 małe łyżeczki (wtedy zrobią się słodkie placki, które będziesz mogła zjeść bez dodatków)

Naczynia i akcesoria

  • 1 patelnia - do naleśników, nieprzywierająca (może być zwykła patelnia)
  • 1 trzepaczka - lub ubijak (może też być mikser oczywiście)
  • 1 miska - 2-3 litrowa (lub inne naczynie, na przykład garnek, rondel)
  • 1 szklanka - o pojemności 25 ml
  • 2 łyżki stołowe
  • 1 łopatka drewniana - lub syntetyczna (nadająca się do przewracania naleśników na patelni)
  • 1 waga kuchenna - opcjonalnie (można odmierzać składniki bez wagi)
  • 1 chochelka

Jak zrobić krok po kroku

Ciasto na naleśniki z mąki owsianej i ryżowej — wersja z trzepaczką lub mikserem

  • Przygotuj wszystkie składniki, mąki od razu wsyp do jednego naczynia i wymieszaj je. Zawsze najpierw wybijam jajka do oddzielnego naczynia, żebym mogła potem skontrolować, czy nie dostały się do nich kawałki skorupek. Olej i mleko możesz odmierzać w trakcie robienia ciasta.
    Składniki do naleśników z mąki owsianej i ryżowej
  • Przygotuj około 2 litrowy rondel (lub miskę), wlej do niego 3 jajka i ubij je trzepaczką (ubijakiem) lub mikserem, aż powstanie na powierzchni piana. Do ubitych jajek dodaj 3 kopiate łyżki stołowe mąki owsianej zmieszanej z ryżową i ziemniaczaną i ubij to ubijakiem, aż powstanie jednolita masa.
    3 szt. – jajka, 140 g – mąka owsiana, 80 g – mąka ryżowa, 25 g – mąka ziemniaczana
    Naleśniki na mące ryżowej i owsianej Naleśniki bezglutenowe na słodko mąka ryżowa przepisy mąka owsiana
  • Dolej 1 szklankę mleka i wszystko wymieszaj, do rzadkiej masy dodaj jeszcze 4 kopiate łyżki mąki i ubijakiem dokładnie wymieszaj. Dolej pół szklanki mleka, wymieszaj. Dodaj resztę mąki i lekko ubij. Stopniowe łączenie składników zapobiega powstawaniu grudek.
    ½ l – mleko o dowolnej zawartości tłuszczu
    Jak zrobić naleśniki z mąki owsianej i ryżowej bezglutenowe na słodko mąka ryżowa przepisy mąka owsiana
  • Dodaj sól i 14 łyżek stołowych oleju rzepakowego i dokładnie wymieszaj, lekko ubijając, aż powstanie jednolita masa, która będzie raczej dość rzadka (tłuszcz powinien zostać wchłonięty przez ciasto). Ewentualnie dodaj cukier (ale nie jest tu konieczny). Jeżeli używasz miksera, to wszystkie składniki możesz zmiksować od razu razem.
    200 ml – olej rzepakowy, 3 g – sól, 25 g – cukier
    Ciasto na naleśniki z mąki owsianej i ryżowej Naleśniki bezglutenowe mąka ryżowa przepisy mąka owsiana
  • Wyjmij ubijak (i najlepiej od razu go umyj). Zostaw tak przygotowane ciasto na co najmniej 30 minut.
  • Po 30 minutach weź chochelkę i wymieszaj nią ciasto, które powinno znacznie zgęstnieć. Dodaj do ciasta pozostałą część mleka, czyli około pół szklanki i całość wymieszaj.

Ciasto na naleśniki owsiano-ryżowe — wersja z samą łyżką lub łopatką

  • Naleśniki z mąki owsianej i ryżowej można bardzo łatwo zrobić, nie używając ani miksera, ani trzepaczki, ani ubijaka! Wystarczy sama łyżka lub łopatka (drewniana lub plastikowa). Wsypujesz mieszankę mąki do miski, wlewasz szklankę mleka i mieszasz łyżką aż do wyrobienia gładkiego ciasta (bez wysiłku to się robi). Dodajesz do tego jajka i znowu mieszasz aż do całkowitego zintegrowania jajek z mąką i mlekiem. Do tego dodajesz 14 łyżek oleju i pół płaskiej łyżeczki soli i znowu mieszasz. Na koniec wlewasz drugą szklankę mleka, mieszasz i czekasz pół godziny, aż zgęstnieje. Gdybyś tym samym sposobem chciała korzystać z miksera, to mąka osiadłaby na ściankach misy i trzeba by było odrywać ją łopatką (takie są właściwości mąki owsianej). Tak też można, ale łatwiej jest zacząć od miksowania jajek, kiedy używa się miksera.

Smażenie naleśników owsiano-ryżowych

  • Tak przygotowane naleśniki owsiano-ryżowe mogą być od razu smażone bez tłuszczu (tylko patelnia musi być nieprzywierająca, najlepiej przeznaczona tylko do naleśników). Ja wolę pierwszy naleśnik usmażyć z niewielkim dodatkiem oleju, kolejne już smażę bez żadnego tłuszczu. Patelnia musi być oczywiście dobrze rozgrzana na dużym palniku i na średnim ogniu. W trakcie smażenia obserwuj stopień usmażenia naleśników i odpowiednio reguluj ogień pod patelnią.
  • Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej chochelką ciasto i rozprowadź je, przechylając patelnię okrężnymi ruchami. Pamiętaj, żeby za każdym razem tuż przed nabraniem ciasta wymieszać je dokładnie w garnku chochelką, ponieważ mąka owsiana osiada szybko na dnie, więc bez mieszania ciasto będzie niejednolite.
    Naleśnik z mąki owsianej i ryżowej na patelni
  • Naleśniki z mąki owsianej i ryżowej najczęściej podaję z cienką warstwą powideł śliwkowych. Warstwę powideł rozsmarowuję na połowie naleśnika i składam go w trójkąt. Naleśniki można podać na zimno lub podgrzać na patelni.
    Naleśniki owsiano-ryżowe z powidłami śliwkowymi

Wskazówki

  • Z podanych wyżej składników wychodzi około 12 naleśników z mąki owsianej z dodatkiem mąki ryżowej — jeżeli są smażone na patelni o średnicy 28 cm (z tej patelni wychodzą naleśniki o średnicy 24 centymetry). Taka porcja może wystarczyć na śniadanie lub kolację dla 4 osób. Jako danie obiadowe pewnie wystarczy dla 3 osób.
  • Ciasto nadaje się dobrze do przechowywania w lodówce — maksymalnie 3 dni. Po usmażeniu naleśniki również można przechowywać w lodówce, raczej nie dłużej niż 3 dni.
Naleśniki z mąki owsianej i ryżowej na słodko
Naleśniki z mąki owsianej i ryżowej na słodko. Zdjęcie © Echo Promo

Naleśniki z mąki owsianej i ryżowej są bezglutenowe

Uwaga: jeżeli chcesz mieć pewność, że naleśniki będą całkowicie bezglutenowe, to musisz kupić mąkę (zarówno owsianą, jak i ryżową) z oznaczeniem kłosa. Jeżeli mąki nie będą miały takiego oznaczenia, to mogą się w nich znaleźć śladowe ilości glutenu, który może się do nich dostać przypadkowo w czasie produkcji, jeżeli w tym samym zakładzie produkowane są również mąki lub produkty z glutenem.

* Koszt orientacyjny dotyczy składników podstawowych oraz mleka 0,5% tłuszczu (bez cukru).

** Kalorie są podane orientacyjnie, liczyłam składniki podstawowe bez cukru, z mlekiem 0,5% tłuszczu.

Więcej o diecie bezglutenowej przeczytasz w kolejnym moim artykule: Dieta bezglutenowa, efekty odchudzające. Ile można schudnąć na diecie bezglutenowej?

Polecane przepisy

  1. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Przepis na ciasto naleśnikowe z mąki pszennej
  2. Przepis na naleśniki z serem na słodko. Jak smażyć naleśniki z białym serem, dobre i chrupiące
  3. Przepis na naleśniki z dżemem — naleśniki smażone na maśle. Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem?
  4. Przepis na naleśniki bez miksera. Bez grudek, łatwy sposób

Udostępnij ⬇ Prześlij w wiadomości ⬇ Skomentuj ⬇

5 Responses

  1. Pani Zosia
    | Odpowiedz

    5 gwiazdek
    Przepis jest dobry, próbowałam dać mniej oleju, ale wyszły za suche.

  2. Anonim
    | Odpowiedz

    Przepis nie współgra z podanymi składnikami. Proszę o poprawę, której mąki ile ma być łyżek, bo wg składników wiecej ryżowej a wg przepisu więcej owsianej

    • Iwona Pacholec
      | Odpowiedz

      Masz rację! Po niedzieli napiszę odpowiedź – dawno nie robiłam tych naleśników, więc muszę sprawdzić, jakie są właściwe proporcje. Dziękuję za czujność 🙂

    • Iwona Pacholec
      | Odpowiedz

      Dziś zrobiłam wersję: 3 kopiate łyżki mąki owsianej i 6 kopiatych łyżek mąki ryżowej. Naleśniki wyszły pyszne, ich konsystencja po usmażeniu przypominała nieco tortillę (zwłaszcza kiedy nieco przestygły). Gdyby trzeba było zrobić je z jakimś farszem (np. serem żółtym lub dżemem), polecałabym smarować je jeszcze na patelni (po przewróceniu na drugą stronę) – wtedy są bardziej plastyczne i lepiej się składają. Kiedy przestygną, robią się kruche i łamią się po złożeniu. Wersję w odwrotnych proporcjach zrobię za 2 dni i dam znać, jaki jest rezultat.

    • Iwona Pacholec
      | Odpowiedz

      Zrobiłam wersję z odwrotnymi proporcjami, czyli 3 łyżki mąki ryżowej i 6 łyżek mąki owsianej, która okazała się tą właściwą — już poprawiłam przepis w artykule. Z tymi proporcjami naleśniki są bardziej plastyczne (przypominają naleśniki, a nie tortillę) i lepsze w smaku (chociaż to oczywiście rzecz gustu). Jeszcze raz bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu