Home » Blog lifestylowy » Dieta Przepisy » Kruche ciasto z gruszkami i cynamonem. Domowy przepis

Kruche ciasto z gruszkami i cynamonem. Domowy przepis

Kruche ciasto z gruszkami i cynamonem
5 from 2 votes

Kruche ciasto z gruszkami

Domowy przepis na kruche ciasto z gruszkami z dodatkiem cynamonu jest sprawdzony przeze mnie wielokrotnie, ponieważ to moje ulubione ciasto. Jest to gruszkowa wersja popularnej szarlotki. Wspólne dla tych wypieków jest kruche ciasto — robi się je tak samo, ale już owoce przyrządza się zupełnie inaczej. Dopiero po kilku razach udało mi się wymierzyć proporcje cynamonu, kwasku cytrynowego, cukru i mąki ziemniaczanej, które dodawane są do smażonych na patelni gruszek. Robienie ciasta kruchego z gruszkami zajmuje sporo czasu, ale warto go poświęcić, żeby cieszyć się tym pysznym deserem. "Gruszotka" jest też nieco droższa od szarlotki, ze względu na cenę gruszek.
Przygotowanie 1 godzina 20 minuty
Gotowanie 50 minuty
Oczekiwanie 1 godzina 30 minuty
Czas całkowity 3 godziny 40 minuty
Danie: Ciasta
Kuchnia: Polska
Słowo kluczowe: Pieczone w piekarniku, Wigilia i święta
Porcje: 8 osób
Kalorie: 650kcal
Autorka: Iwona Pacholec
Koszt: 32 zł

Składniki

Składniki na nadzienie z gruszek

  • 2 kg – gruszki - może być też 1,5 kilograma, najlepiej sprawdzają się gruszki-konferencje
  • 80 g – cukier - zwykły
  • 3 g – kwasek cytrynowy - płaska łyżeczka lub sok z 1 małej cytryny (max 70 ml)
  • 20 g – cukier wanilinowy - kopiata łyżka
  • 3 g – cynamon - 1 łyżeczka
  • 10 g – mąka ziemniaczana - 1 kopiata łyżeczka

Składniki na ciasto kruche

  • 100 g – cukier zwykły - raczej drobny, ale nie puder
  • 315 g – masło - ponad 1,5 kostki
  • 3 szt. – żółtko
  • 200 g – mąka pszenna
  • 100 g – mąka krupczatka
  • 100 g – mąka ziemniaczana
  • 3 g – proszek do pieczenia - około pół łyżeczki, może być nieco więcej, ale ja z zasady używam minimalnej ilości proszku

Naczynia i akcesoria

  • 1 miska - używam miski plastikowej o górnej średnicy 28 cm, ale może być dowolne naczynie
  • 1 piekarnik elektryczny - najlepiej z termoobiegiem, ale bez termoobiegu też może być
  • 1 blacha do pieczenia - 35 x 23 cm
  • 1 papier do pieczenia - 38 x 50 cm
  • 2 łyżki
  • 3 łyżeczki
  • 2 talerze duże płaskie
  • 3 talerze małe płaskie
  • 1 patelnia - o średnicy co najmniej 28 cm z wyższym brzegiem ok. 4-5 cm
  • 1 łopatka drewniana - do mieszania gruszek
  • 1 nóż mały - do obierania i krojenia gruszek
  • 1 nóż duży - do krojenia surowego ciasta na plastry
  • 1 szklanka - mała, do rozrobienia mąki ziemniaczanej

Jak zrobić krok po kroku

Przygotowanie ciasta kruchego 1. etap

  • Przygotowuję i odmierzam wszystkie składniki do ciasta: żółtka, mąki, cukier, proszek do pieczenia i masło — masło musi być mocno schłodzone.
    Składniki na kruche z gruszkami mąka żółtka masło
  • Kroję schłodzone masło ostrym zimnym nożem na małe kawałki (kwadraty, prostokąty). Wsypuję pokrojone masło do mieszanki mąki i cukru. Myję ręce i osuszam je dokładnie. Opuszkami palców łączę masło z mąką — nie zagniatam! Trwa to około 10 minut, w tym czasie powinien zrobić się proszek z połączonego masła i mąki. Dodaję do niego żółtka i również opuszkami palców łączę je z pozostałymi składnikami. Staram się nie zagniatać, tylko rozprowadzać palcami żółtka. Kiedy składniki zostaną wymieszane, łączę je w kulę lub walec, przyklepując i formując.
    100 g – cukier zwykły, 315 g – masło, 3 szt. – żółtko, 200 g – mąka pszenna, 100 g – mąka krupczatka, 100 g – mąka ziemniaczana, 3 g – proszek do pieczenia
    Uformowane surowe ciasto kruche
  • Tak uformowane ciasto zawijam w folię i chowam do lodówki na co najmniej 1,5 godziny. Można je zostawić na dłużej, na przykład na noc. W tym czasie zabieram się za gruszki.

Przygotowanie nadzienia z gruszek

  • Gruszki dokładnie myję w ciepłej wodzie. Obieram je ze skórki — skórkę można potem zjeść. Kroję owoce wzdłuż na ćwiartki, wykrawam gniazda nasienne, kroję gruszki na małe kawałki i wrzucam je do nieprzywierającej dużej patelni. Staram się kupić nieco ponad 2 kilograma gruszek, żeby można było podjadać je podczas obierania, bo są pyszne.
    2 kg – gruszki
    Surowe gruszki na patelni do ciasta kruchego
  • Odmierzam pozostałe składniki do nadzienia. W misce umieszczonej na wadze przygotowuję mieszankę cukru zwykłego, cukru wanilinowego, kwasku cytrynowego i cynamonu.
    80 g – cukier, 20 g – cukier wanilinowy, 3 g – cynamon, 3 g – kwasek cytrynowy
    Cukier i cynamon do gruszek
  • Do małej szklanki lub miseczki wsypuję kopiatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, zalewam ją odrobiną wody (1-2 łyżki) i mieszam.
    10 g – mąka ziemniaczana
    Mąka ziemniaczana zmieszana z wodą
  • Patelnię z kawałkami gruszek ustawiam na minimalnym ogniu. Co jakiś czas mieszam. Kiedy gruszki puszczą trochę soku, wsypuję przygotowaną wcześniej mieszankę cukru i cynamonu, mieszam gruszki. Gruszki na patelni smażę około 15-20 minut.
    Usmażone gruszki do ciasta kruchego
  • Wyłączam palnik, zbieram z patelni 2-4 łyżki soku, które dodaję do szklanki z wymieszaną mąką ziemniaczaną i wodą — mieszam. Dodaję tę mieszankę do gruszek i mieszam je energicznie, a potem smażę je jeszcze przez 2-3 minuty. Sok w gruszkach powinien lekko zgęstnieć. Wyłączam palnik i wracam do masy na ciasto kruche.

Przygotowanie kruchego ciasta 2. etap

  • Wyjmuję z lodówki schłodzone ciasto i przekrawam je na pół. Jedną połówkę wkładam z powrotem do lodówki, a drugą kroję na cienkie plastry, które układam na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Włączam piekarnik, żeby nagrzał się do temperatury 180°C.
    Kawałki ciasta kruchego ułożone na dnie blachy
  • Palcami łączę i uklepuję ciasto w taki sposób, żeby przykryło szczelnie całe dno blachy. Po bokach i rogach dociskam, żeby lekko podnieść brzegi.
    Uklepane surowe ciasto kruche w formie
  • Na uklepane ciasto wylewam usmażone gorące gruszkowe nadzienie.
    Wylane nadzienie z gruszek na ciasto kruche
  • Wyjmuję z lodówki drugą połówkę surowego ciasta i kroję je na cienkie plasterki, które układam na nadzieniu z gruszek — dość blisko siebie, ale niezbyt szczelnie.
    Surowe ciasto kruche z gruszkami w formie
  • Wkładam blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 170°C – 180°C. Ciasto powinno się piec przez około 50 minut. Pierwsze 20 minut można piec na termoobiegu, ale nie jest to konieczne. Pod koniec pieczenia należy kontrolować ciasto piez okienko — jeżeli za bardzo się przypieka, trzeba wcześniej wyłączyć piekarnik. Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno przestygnąć, ponieważ przy gorącym cieście nadzienie z gruszek może się rozlewać.
    Ciasto kruche z gruszkami z piekarnika

Wskazówki

  • Smażone gruszki są znacznie słodsze od smażonych jabłek, dlatego dodaję do nich kwasek cytrynowy (który można oczywiście zastąpić sokiem z cytryny — maksymalnie 80 ml). Ale uwaga: nie można przesadzić z kwaskiem cytrynowym, ponieważ wtedy gruszki staną się za kwaśne.
  • Nie powinno się też dodawać zbyt dużo cynamonu, bo wtedy nadzienie stanie się gorzkie.
  • Nadzienie do ciasta kruchego z gruszkami jest dosyć płynne, dlatego dodaję do niego mąkę ziemniaczaną, ale również należy zachować w tym umiar, ponieważ zbyt dużo mąki osłabia intensywność wspaniałego smaku gruszek. Lepiej, pozostawić nadzienie nieco płynne, niż stracić cudowne walory smakowe.
* Kosz ciasta jest orientacyjny i zależy od aktualnej ceny gruszek.
** Liczba kalorii jest orientacyjna i podana została dla jednej sporej porcji (około 150 g).

„Gruszotka” to słodsza wersja szarlotki

Ciasto kruche z gruszkami możemy nazwać gruszotką. Jest bardzo podobne do szarlotki, ale ma nieco słodszy smak. Gruszki nigdy nie staną się zbyt kwaśne (chyba że dodamy za dużo cytryny do nadzienia), dlatego może to być idealne ciasto dla dzieci i osób, którym nie odpowiada kwaśny smak deserów.

Polecane artykuły

  1. Przepis na andruty czekoladowe i masę do andrutów
  2. Wafle z masą krówkową. Przepis na andruty z mlekiem skondensowanym
  3. Szarlotka Winiary – najlepsze porady!
Udostępnij ⬇ Prześlij w wiadomości ⬇ Skomentuj ⬇

2 Responses

  1. Pani Zosia
    | Odpowiedz

    5 gwiazdek
    Brzmi smakowicie

  2. Anka
    | Odpowiedz

    5 gwiazdek
    Kolejny przepis na gruszotkę, dzięki. Szukam idealnego, jak wypróbuję, dam znać, czy jest OK.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu