Spis treści
Krokiety z kapustą i grzybami uznawane są za tradycyjne danie wigilijne, ale można je jeść przez cały rok — zwłaszcza że są niesamowicie pyszne! Przepis na krokiety jest prosty, ale wymaga więcej czasu na przygotowanie, przede wszystkim dlatego, że musimy najpierw zrobić cienkie naleśniki. Kiedyś już napisałam na blogu jak zrobić ciasto na naleśniki. Do krokietów z kapustą i grzybami polecam usmażyć dość dużo naleśników, więc wybierz przepis na ciasto dla około 6-7 osób. Oczywiście trzeba będzie zrobić jeszcze farsz do krokietów.
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Przepis, który polecam, jest wypróbowany i od wielu lat stosowany w mojej rodzinie w czasie Wigilii. Przygotowane wcześniej krokiety można oczywiście zamrozić, ale u nas robione są w tym samym dniu (czasem tylko naleśniki robimy jeden dzień wcześniej). Podaję tutaj opis przygotowania krokietów, jak zawijać krokiety, jak je smażyć i jak zrobić do nich farsz.
Składniki do krokietów
- Naleśniki usmażone, około 28 sztuk.
- Kapusta – cała główka, około 2,5 kilograma.
- Masło – około 4-5 łyżek.
- Sól, pieprz do smaku.
- Grzyby suszone – około 10-15 dag.
Najlepsze grzyby suszone do krokietów to podgrzybki lub borowiki (prawdziwki), mogą być również mieszane pół na pół. 10-15 dag suszonych grzybów to około 1-1,5 kilograma świeżych grzybów (to informacja dla tych, którzy sami zbierają grzyby).
Farsz na krokiety z kapustą i grzybami
Kilka godzin przed przygotowaniem farszu wkładasz suszone grzyby do garnka, zalewasz je wrzącą wodą i odstawiasz na około 5-7 godzin albo po prostu na całą noc.
Kapusta do krokietów
Z kapusty wycinasz głąb i usuwasz nadpsute liście, potem ją szatkujesz (ostrym nożem lub w blenderze). Im drobniej poszatkujesz kapustę, tym łatwiej będziesz mogła zawijać krokiety. Poszatkowaną kapustę wsypujesz do dużego garnka, zalewasz wodą (żeby woda przykryła kapustę), solisz ok. 2 małe płaskie łyżeczki. Gotujesz ją 1 godzinę i 20 minut.
Po ugotowaniu dokładnie odcedzasz wodę z kapusty, lekko ją wyciskając (możesz do tego użyć np. pokrywki o średnicy mniejszej od garnka). Chodzi o to, żeby odlać, a nawet lekko odcisnąć z kapusty jak najwięcej wody.
- Wyjmij dużą patelnię i roztop na niej około 2 łyżki masła, nałóż na patelnię część ugotowanej kapusty (tyle, ile się zmieści i żeby łatwo było mieszać), ustaw patelnię na dużym palniku na średnim ogniu i mieszaj kapustę drewnianą łyżką.
- Pilnuj, żeby się nie przypaliła – tu chodzi o to, żeby odparować nieco wody i połączyć kapustę z masłem.
- Odparowuj ją około 3-4 minuty. Potem przełóż odparowaną kapustę do dużej miski i powtórz tę czynność z pozostałą kapustą w garnku (za każdym razem dodaj około 2 łyżki masła).
Grzyby do krokietów
- Jednocześnie z gotowaniem kapusty zacznij gotować grzyby (które wcześniej moczyłaś kilka godzin) – grzyby gotujesz około 1 godzinę i 15 minut.
- Po ugotowaniu odlewasz wodę z grzybów do oddzielnego garnka – z tej wody możesz zrobić zupę grzybową albo możesz dolać ją do wigilijnego czerwonego barszczu – jest wtedy znakomity!
- Ugotowane i lekko osuszone grzyby kroisz w kostkę (albo na małe kawałeczki).
- Pokrojone grzyby dodaj do miski (lub dużego garnka) z odparowaną kapustą, wymieszaj wszystko dokładnie, możesz też dodać szczyptę pieprzu lub więcej, jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy.
Jak zawijać krokiety?
Tak przygotowany farsz rozsmarowujesz na naleśnikach, ale w ten sposób, żeby można je było zawinąć po bokach, a następnie w rulony. Musisz wymierzyć taką ilość farszu, żeby naleśnik nie pękł i żeby zawinięte krokiety były stabilne. Łatwiej zawijać krokiety, kiedy farsz jest dobrze wystudzony.
Zawinięte krokiety podsmażasz na oleju rzepakowym z dodatkiem masła. Jeżeli nie chcesz smażyć wszystkiego od razu, schowaj niepodsmażone krokiety do lodówki – przykryj je wcześniej szczelnie folią lub pokrywką, żeby nie wyschły. Zanim zawiniesz krokiety folią, musisz odczekać, aż będą zimne. Możesz je przechowywać w lodówce około 3 dni. Smacznego!
Polecam również przepis na naleśniki smażone na maśle z dżemem oraz mój sposób na to, jak zrobić lemoniadę z cytryny i limonki.
Dodaj komentarz