Home » Blog lifestylowy » Dieta Przepisy » Krokiety z kapustą i grzybami. Jak zawijać krokiety. Farsz na krokiety. Ciasto na krokiety

Krokiety z kapustą i grzybami. Jak zawijać krokiety. Farsz na krokiety. Ciasto na krokiety

Krokiety z kapustą i grzybami uznawane są za tradycyjne danie wigilijne, ale można je jeść przez cały rok — zwłaszcza że są niesamowicie pyszne! Przepis na krokiety jest prosty, ale wymaga więcej czasu na przygotowanie, przede wszystkim dlatego, że musimy najpierw zrobić cienkie naleśniki. Kiedyś już napisałam na blogu jak zrobić ciasto na naleśniki. Do krokietów z kapustą i grzybami polecam usmażyć dość dużo naleśników, więc wybierz przepis na ciasto dla około 6-7 osób. Oczywiście trzeba będzie zrobić jeszcze farsz do krokietów.

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami farsz jak zawijać krokiety ciasto naleśnikowe na krokiety
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami farsz. Jak zawijać krokiety? Jak zrobić ciasto naleśnikowe na krokiety? Zdjęcie © Copyright by Echo Promo

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Przepis, który polecam, jest wypróbowany i od wielu lat stosowany w mojej rodzinie w czasie Wigilii. Przygotowane wcześniej krokiety można oczywiście zamrozić, ale u nas robione są w tym samym dniu (czasem tylko naleśniki robimy jeden dzień wcześniej). Podaję tutaj opis przygotowania krokietów, jak zawijać krokiety, jak je smażyć i jak zrobić do nich farsz.

Składniki do krokietów

  1. Naleśniki usmażone, około 28 sztuk.
  2. Kapusta – cała główka, około 2,5 kilograma.
  3. Masło – około 4-5 łyżek.
  4. Sól, pieprz do smaku.
  5. Grzyby suszone – około 10-15 dag.

Najlepsze grzyby suszone do krokietów to podgrzybki lub borowiki (prawdziwki), mogą być również mieszane pół na pół. 10-15 dag suszonych grzybów to około 1-1,5 kilograma świeżych grzybów (to informacja dla tych, którzy sami zbierają grzyby).

Jak zrobić farsz do krokietów z kapustą i grzybami na Wigilię składniki Jak zawijać krokiety zdjęcia
Jak zrobić farsz na krokiety z kapustą i grzybami na Wigilię, składniki. Jak zawijać krokiety, zdjęcia. Zdjęcie © Copyright by Echo Promo

Farsz na krokiety z kapustą i grzybami

Kilka godzin przed przygotowaniem farszu wkładasz suszone grzyby do garnka, zalewasz je wrzącą wodą i odstawiasz na około 5-7 godzin albo po prostu na całą noc.

Kapusta do krokietów

Z kapusty wycinasz głąb i usuwasz nadpsute liście, potem ją szatkujesz (ostrym nożem lub w blenderze). Im drobniej poszatkujesz kapustę, tym łatwiej będziesz mogła zawijać krokiety. Poszatkowaną kapustę wsypujesz do dużego garnka, zalewasz wodą (żeby woda przykryła kapustę), solisz ok. 2 małe płaskie łyżeczki. Gotujesz ją 1 godzinę i 20 minut.

Po ugotowaniu dokładnie odcedzasz wodę z kapusty, lekko ją wyciskając (możesz do tego użyć np. pokrywki o średnicy mniejszej od garnka). Chodzi o to, żeby odlać, a nawet lekko odcisnąć z kapusty jak najwięcej wody.

  • Wyjmij dużą patelnię i roztop na niej około 2 łyżki masła, nałóż na patelnię część ugotowanej kapusty (tyle, ile się zmieści i żeby łatwo było mieszać), ustaw patelnię na dużym palniku na średnim ogniu i mieszaj kapustę drewnianą łyżką.
  • Pilnuj, żeby się nie przypaliła – tu chodzi o to, żeby odparować nieco wody i połączyć kapustę z masłem.
  • Odparowuj ją około 3-4 minuty. Potem przełóż odparowaną kapustę do dużej miski i powtórz tę czynność z pozostałą kapustą w garnku (za każdym razem dodaj około 2 łyżki masła).
Krokiety z kapustą i grzybami farsz jak zrobić jak zawijać krokiety przepis na ciasto na naleśniki do krokietów
Krokiety z kapustą i grzybami farsz, jak zrobić? Jak zawijać krokiety? Przepis na ciasto na naleśniki do krokietów. Zdjęcie © Copyright by Echo Promo

Grzyby do krokietów

  • Jednocześnie z gotowaniem kapusty zacznij gotować grzyby (które wcześniej moczyłaś kilka godzin) – grzyby gotujesz około 1 godzinę i 15 minut.
  • Po ugotowaniu odlewasz wodę z grzybów do oddzielnego garnka – z tej wody możesz zrobić zupę grzybową albo możesz dolać ją do wigilijnego czerwonego barszczu – jest wtedy znakomity!
  • Ugotowane i lekko osuszone grzyby kroisz w kostkę (albo na małe kawałeczki).
  • Pokrojone grzyby dodaj do miski (lub dużego garnka) z odparowaną kapustą, wymieszaj wszystko dokładnie, możesz też dodać szczyptę pieprzu lub więcej, jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy.
Jak zwijac krokiety z kapustą i grzybami Jak zrobić farsz do krokietów Składniki przygotowanie
Jak zawijać krokiety z kapustą i grzybami? Jak zrobić farsz do krokietów? Składniki, przygotowanie. Zdjęcie © Copyright by Echo Promo

Jak zawijać krokiety?

Tak przygotowany farsz rozsmarowujesz na naleśnikach, ale w ten sposób, żeby można je było zawinąć po bokach, a następnie w rulony. Musisz wymierzyć taką ilość farszu, żeby naleśnik nie pękł i żeby zawinięte krokiety były stabilne. Łatwiej zawijać krokiety, kiedy farsz jest dobrze wystudzony.

Przepis na krokiety na wigilię z kapustą i grzybami Jak zrobić ciasto na naleśniki do krokietów z grzybami
Przepis na krokiety na wigilię z kapustą i grzybami. Jak zrobić ciasto na krokiety? Zdjęcie © Copyright by Echo Promo

Zawinięte krokiety podsmażasz na oleju rzepakowym z dodatkiem masła. Jeżeli nie chcesz smażyć wszystkiego od razu, schowaj niepodsmażone krokiety do lodówki – przykryj je wcześniej szczelnie folią lub pokrywką, żeby nie wyschły. Zanim zawiniesz krokiety folią, musisz odczekać, aż będą zimne. Możesz je przechowywać w lodówce około 3 dni. Smacznego!

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami farsz do krokietów jak zwijać krokiety ciasto na naleśniki
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami, farsz do krokietów. Ciasto na krokiety. Zdjęcie © Copyright by Echo Promo

Polecam również przepis na naleśniki smażone na maśle z dżemem oraz mój sposób na to, jak zrobić lemoniadę z cytryny i limonki.

Udostępnij ⬇ Prześlij w wiadomości ⬇ Skomentuj ⬇

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *