Spis treści
Ciasto na naleśniki jest podstawową umiejętnością kulinarną i często ludziom się wydaje, że zrobienie zwykłych naleśników jest najprostszą sprawą pod słońcem, bo składniki do ciasta naleśnikowego są banalnie proste. Tymczasem okazuje się, że żeby zrobić naprawdę pyszne cienkie naleśniki, trzeba nie tylko odpowiednio dobrać proporcje składników, ale również trzeba je połączyć w odpowiedni sposób i z wyczuciem. Można zrobić takie naleśniki bez miksera, ale z mikserem będzie po prostu szybciej.
Ciasto na naleśniki
Składniki
- 5 szt. – jajka
- 500 g – mąka pszenna
- 1,2 l – mleko 3,2% - 5 niepełnych szklanek
- 100 ml – woda - niecałe pół szklanki
- 225 ml – olej rzepakowy - 15 łyżek stołowych (niecała szklanka, można dać nieco więcej, czyli całą szklankę), jedna łyżka stołowa ma 15 ml
- 10 g – sól - płaska łyżeczka
Naczynia i akcesoria
- 1 misa 2,1 litrowa - lub inne naczynie, na przykład garnek, do zmiksowania składników (może być większa)
- 2 miski - lub inne naczynia (na przykład talerze), do odważenia mąki i wybicia jajek
- 1 mikser - lub ubijak, trzepaczka
- 1 chochelka - do wylewania naleśników na patelnię
- 1 patelnia - najlepiej patelnia do naleśników, u mnie była o średnicy 28 cm (wychodzą z niej naleśniki 24 cm)
- 1 łopatka drewniana - lub syntetyczna nadająca się do stosowania przy smażeniu
- 2 talerze duże płaskie - do odkładania usmażonych naleśników
Jak zrobić krok po kroku
Przygotowanie ciasta, żeby naleśniki były bez grudek
- Do misy o pojemności minimum 2,1 litra wbij 5 jajek i zmiksuj je aż powstanie na powierzchni piana.5 szt. – jajka
- Do zmiksowanych jajek dodaj cztery duże łyżki mąki – zmiksuj to razem. Masa, która z tego powstanie musi być gładka, nie może mieć ani jednej grudki. To jest „baza” do ciasta naleśnikowego.500 g – mąka pszenna
- Do „bazy” wsyp resztę mąki, wlej połowę mleka (mniej więcej 600 ml), wymieszaj najpierw wszystko delikatnie łyżką lub szpatułką (żeby mąka połączyła się z mlekiem i bazą), a potem włącz mikser i miksuj najpierw na mniejszych potem na większych obrotach. Powinno powstać z tego gładkie ciasto.1,2 l – mleko 3,2%
- Do ciasta dodaj płaską łyżeczkę soli oraz 15 dużych łyżek oleju rzepakowego – dokładnie zmiksuj. Kiedy ciasto stanie się gładkie, wlej resztę mleka i ponownie zmiksuj (albo tylko dokładnie wymieszaj chochelką). Tak przygotowane ciasto naleśnikowe pozostaw na co najmniej pół godziny pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Możesz odczekać dłużej, nawet całą noc, ale wtedy wstaw ciasto do lodówki.225 ml – olej rzepakowy, 10 g – sól
- Po upływie 30 minut weź chochelkę, zamieszaj ciasto i sprawdź, czy jest wystarczająco lejące. Jeżeli jest zbyt gęste, dolej trochę wody, ale uważaj, żeby za bardzo nie rozcieńczyć ciasta. Z mojego doświadczenia wynika, że przeważnie dolewa się jeszcze około 100 ml (czyli niecałą szklankę), ale dolewaj wodę małymi porcjami, mieszaj chochelką ciasto i sprawdzaj konsystencję. Jak już ciasto będzie gładkie i lejące jak miód, to możesz rozpocząć smażenie. Pamiętaj, że dodatkową wodę dolewamy dopiero po półgodzinnym „odstaniu” zrobionego ciasta, tylko wtedy będziesz w stanie stwierdzić, czy konsystencja jest właściwa.100 ml – woda
Jak smażyć naleśniki?
- Postaw dużą nieprzywierającą patelnię (najlepiej przeznaczoną do naleśników) na największym palniku, na średnim ogniu. Do patelni wlej 1 niecałą łyżkę oleju rzepakowego i poczekaj, aż się porządnie rozgrzeje – patelnia powinna być tak gorąca, żeby kropla wody spadająca do niej głośno skwierczała. Tylko pierwszy naleśnik smażymy na niewielkiej ilości oleju, żeby przygotować patelnię do pracy. Pozostałe naleśniki już będziemy smażyć bez dodatku tłuszczu, ponieważ tłuszcz jest zawarty w cieście. Można usmażyć wszystkie naleśniki na tłuszczu, ale wtedy nie dodajemy oleju do ciasta.
- Podnieś rozgrzaną patelnię i wlej na środek 1 chochelkę ciasta. Przechylając patelnię w różne strony, rozprowadzaj ciasto po powierzchni i postaw na ogniu. Odczekaj około 1 minutę 40 sekund (do maksymalnie 2 minut). Kiedy jedna strona placka będzie już lekko przysmażona, weź drewnianą łopatkę i przewróć placek na drugą stronę i smaż około 1 minutę. Gdy zauważysz, że naleśnik lekko się skurczył i przypiekł na brzegach, będzie to oznaczało, że jest już usmażony. Wtedy możesz go zdjąć łopatką z patelni i położyć na talerz.*
Wskazówki
- Gdyby podczas smażenia placki zaczęły przywierać do patelni, możesz dodać dodatkowe 2-4 duże łyżki oleju rzepakowego do ciasta i wymieszać dokładnie chochelką. Możesz też wlać trochę oleju bezpośrednio na patelnię, ale lepiej nie smażyć wszystkich naleśników na tłuszczu, ponieważ to jest mniej zdrowe, no i smażenie na tłuszczu powoduje bardzo duże zadymienie kuchni i całego mieszkania.
- Wiem, że wiele przepisów zaleca, żeby dodać więcej wody do ciasta na naleśniki (w proporcjach pół wody, pół mleka) i oczywiście wtedy też wyjdą całkiem smaczne placki naleśnikowe, bardziej dietetyczne, mniej kaloryczne. Jest jednak przyczyna, dla której lepiej dodać więcej mleka i to na dodatek tłustego 3,2% – takie naleśniki po podsmażeniu (na przykład w krokietach albo w naleśnikach z serem) staną się szybko chrupiące i przyrumienione. Dodanie większej ilości wody albo chudego mleka spowoduje, że nie będzie łatwo doprowadzić naleśniki do chrupkości.
Ustawienie czasu smażenia naleśników
Czas smażenia naleśników* warto ustawić według schematu, żeby jakoś przetrwać to prawie półtoragodzinne siedzenie przy kuchence — każda kuchenka może mieć inaczej ustawioną moc, a patelnie też są różne. Ja przy pierwszych 3-4 naleśnikach ustalam optymalny ogień (moc palnika) i obserwuję ze stoperem w telefonie, ile czasu zajmuje mi usmażenie jednej strony i drugiej, sprawdzając łopatką stan wysmażenia (druga strona smaży się nieco krócej). Potem przy każdym kolejnym naleśniku ustawiam stoper po każdym wlaniu chochelki ciasta naleśnikowego na patelnię. Po 1,5 minuty lub nieco więcej przewracam naleśnik na drugą stronę i dosmażam jeszcze 1 minutę. Łatwiej się to robić ze stoperem (lub minutnikiem, czy zwykłym zegarkiem z sekundnikiem), ponieważ wtedy wystarczy tylko obserwować stoper, nie trzeba za każdym razem sprawdzać, czy naleśnik jest gotowy. Na jeden naleśnik przypada u mnie 3 – 3,5 minuty (razem z wlewaniem ciasta na patelnię i odkładaniem naleśnika na talerz). Z pół kilograma mąki wyszło mi 28 naleśników, więc czas smażenia wyniósł około 1 godzinę i 30 minut.Porcje, koszt i kalorie naleśników
Proporcje składników na małą porcję naleśników dla jednej osoby
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 200 ml mleka 3,2% (nieco mniej niż 1 szklanka)
- 50 ml wody (około 4 łyżki lub 1/4 szklanki)
- 3 łyżki stołowe oleju rzepakowego (45 ml)
- szczypta soli
- Uwaga: pierwsze dwa naleśniki potraktuj jako testowe – posmakuj czy nie trzeba dodać soli albo mleka (gdyby ciasto okazało się za gęste).
- Wyreguluj ogień pod patelnią, żeby placki za bardzo się nie przypiekały lub żeby nie smażyły się zbyt wolno – w tej sprawie musisz polegać na własnej intuicji.
- Smażenie takiej ilości naleśników trwa co najmniej godzinę, więc przygotuj sobie wygodne krzesło, włącz ulubioną muzykę lub radio – nie będzie Ci się nudziło 🙂
- Placki naleśnikowe możesz przechowywać w lodówce przez trzy dni przykryte szczelnie folią spożywczą. Pamiętaj, żeby przykrywać żywność folią, dopiero jak zupełnie wystygnie!
- Te placki naleśnikowe możesz zjeść bez niczego (bo są takie pyszne!), ale ponieważ one są idealnie elastyczne i nie pękają, nadają się do zrobienia naleśników i krokietów z rozmaitym farszem, czyli możesz zrobić z nich:
- Przepis na naleśniki z serem na słodko. Jak smażyć naleśniki z białym serem?
- Krokiety z kapustą i grzybami: jak zawijać krokiety?
- Przepis na naleśniki z dżemem, naleśniki smażone na maśle.
- Naleśniki na ostro z farszem warzywnym lub mięsnym
Proporcje składników na naleśniki dla 2 dwóch osób
Proporcje na około 9 naleśników
- 2 jajka,
- 160 gramów mąki,
- 0,4 litra mleka 3,2% tłuszczu,
- 5-8 dużych łyżek oleju rzepakowego,
- Dwie lub trzy szczypty soli.
Mechanizm robienia ciasta naleśnikowego i smażenia placków jest za każdym razem taki sam. Najważniejsze jest zrobienie na początku dobrej „bazy”, o której piszę wcześniej w przepisie.
Zasada robienia bazowego ciasta na idealne naleśniki jest taka: w suchym naczyniu ubijamy/miksujemy dokładnie jajka (jajko) i potem dodajemy do tego jedną dużą łyżkę mąki na każde jajko – całość znowu dokładnie miksujemy/ubijamy, aż zrobi się gładka masa. Następnie postępujemy krok po kroku, tak jak opisałam to na początku tego artykułu. Smacznego!
Polecane artykuły
Przepis na naleśniki bez miksera. Bez grudek, łatwy sposób
Asia
Dzięki za tip o mleku w naleśnikach! Nie miałam pojęcia, że od tego zależy dobre przysmażenie.