Home » Blog lifestylowy » Dom Wnętrza » Jak działa zgrzewarka próżniowa?*

Jak działa zgrzewarka próżniowa?*

Zgrzewarka próżniowa to kompaktowe urządzenie, które przyda się w każdej kuchni. Nie tylko pozwoli szczelnie zapakować jedzenie na drogę, ale również przechowywać świeżą żywności przez długi czas. O tym, jak działa zgrzewarka spożywcza i jakie są jej największe zalety, przeczytasz w poniższym artykule.

Jak działa zgrzewarka próżniowa?

Zgrzewarka próżniowa to niewielkie urządzenie AGD, które umożliwia próżniowe pakowanie żywności. Jest to jedna z najbezpieczniejszych metod zabezpieczania jedzenia przed utratą żywności. Wystarczy włożyć żywność do folii lub woreczka foliowego, a następnie zmniejszyć panujące wewnątrz ciśnienie poprzez redukcję ilości tlenu i jednoczesne podniesienie ilości CO2. Na końcu hermetycznie zamyka się worek poprzez jego zgrzanie. Taki sposób pakowania zapobiega przedostawaniu się powietrza do żywności, dzięki czemu nie dochodzi do rozwoju bakterii tlenowych, które odpowiedzialne są za procesy gnilne i szybsze psucie jedzenia.

Zgrzewarka próżniowa FoodSaver FFS017X
Na zdjęciu: Zgrzewarka próżniowa FoodSaver FFS017X (sklep online maxelektro.pl)

Wykorzystując zgrzewarkę próżniową, możemy nawet pięciokrotnie wydłużyć świeżość żywności. Surowe produkty należy przechowywać w lodówce – w zależności od rodzaju wytrzymają one od 18 do 25 dni. Natomiast w zamrażarce tak zapakowaną żywność możemy przechowywać nawet do 24 miesięcy.

Pakowarka próżniowa – zastosowanie

Zgrzewarka próżniowa doskonale sprawdzi się w domu, pozwalając przygotować obiad na kilka dni albo zapasy na dłuższą podróż. Jeśli maszynka wyposażona jest nie tylko w funkcję pakowania na sucho, lecz także na mokro, będziemy mogli zapakować próżniowo praktycznie wszystkie produkty spożywcze. Do pakowania świetnie nadają się różnego rodzaju mięsa, wędliny, ryby, pieczywo, pierogi, krokiety, wyroby cukiernicze oraz produkty suche, np. makaron, kasza, kawa czy herbata. W droższych zgrzewarkach z funkcją pakowania mokrej żywności, bez problemu zapakujemy również zupy, sosy, gulasze, a nawet smoothie i koktajle.

Pamiętajmy, że do takiego pakowania żywności potrzebne są specjalne worki próżniowe wykonane z folii moletowanej.

Worki do pakowania próżniowego Food Saver 2 rolki
Na zdjęciu: Worki do pakowania próżniowego Food Saver, 2 rolki (sklep online maxelektro.pl)

Zgrzewarka próżniowa – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Oferta zgrzewarek nie jest tak rozbudowana jak choćby blenderów czy mikserów kuchennych. Na rynku dostępne są jednak budżetowe urządzenia, które oferują podstawowe funkcje oraz droższe modele, pozwalające na pakowanie produktów płynnych i półpłynnych. Jeśli zatem zależy nam na szybkim i efektywnym korzystaniu z urządzenia, przed zakupem powinniśmy zwrócić uwagę na poniższe parametry.

  • Moc – jest to parametr, który określa prędkość, z jaką maszynka pozbędzie się powietrza z żywności. Domowa zgrzewarka powinna mieć moc co najmniej 100-120 W. Jeżeli jednak zamierzamy wykorzystywać ją non-stop i pakować próżniowo duże ilości jedzenia, wybierzmy sprzęt o większej mocy.
  • Maksymalne podciśnienie – im wyższe podciśnienie, tym lepsza jakość pakowania próżniowego. To z kolei sprawi, że zapakowana żywność dłużej utrzyma swoją świeżość.
  • Długość listwy zgrzewającej – większość domowych urządzeń ma listwy zgrzewające o długości od 20 do 50 cm. Do dłuższej listwy będziemy mogli użyć większych worków, a co za tym idzie zapakować więcej jedzenia.
  • Tryb pracy – zgrzewarki stołowe pracują przeważnie w dwóch trybach: manualnym i automatycznym. W trybie manualnym cały proces pakowania próżniowego przeprowadzamy samodzielnie. Musimy zatem wiedzieć, kiedy należy przytrzymać wieko urządzenia i wcisnąć odpowiedni przycisk.
  • Liczba zgrzewów – w zależności od modelu zgrzewarka próżniowa może oferować dwa albo trzy zgrzewy. Większa liczba zgrzewów pozwoli szczelniej zapakować jedzenie, a to jest bardzo ważne szczególnie w przypadku produktów płynnych.
Zgrzewarka próżniowa FoodSaver VS1190X
Na zdjęciu: Zgrzewarka próżniowa FoodSaver VS1190X (sklep online maxelektro.pl)

Zgrzewarka próżniowa – czy warto kupić?

Maszynka do hermetycznego pakowania żywności ma wiele zalet. Przede wszystkim przedłuża świeżość jedzenia, co pozwala zmniejszyć ilość marnowanej żywności. Dzięki temu, że produkty dłużej nadają się do spożycia, możemy je spożyć dopiero za kilka dni. Co ważne, zgrzewarka próżniowa pozwoli zachować wartości odżywcze żywności. Produkty hermetycznie zapakowane mają taki sam smak, zapach, wygląd i tyle samo cennych witamin i minerałów, co świeże składniki. Poza tym mając domową zgrzewarkę, będziemy mogli przygotować prowiant na cały wyjazd. Dzięki temu będąc na wakacjach, będziemy się relaksować i cieszyć odpoczynkiem, a nie spędzać czas na gotowaniu potraw.

* Artykuł sponsorowany

Polecane artykuły

  1. Piekarnik elektryczny – sprawdź jego najciekawsze funkcje*
  2. Jak szybko posprzątać dom przed wizytą gości? Co przygotować dla gości, żeby czuli się komfortowo?
  3. 3 sprzęty małego AGD, których nie może zabraknąć w kuchni*
Udostępnij ⬇ Prześlij w wiadomości ⬇ Skomentuj ⬇

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *