» » » Szarlotka na kruchym cieście – najlepsze porady!

Szarlotka na kruchym cieście – najlepsze porady!

w: Dieta Przepisy | 0

Gorąca szarlotka na kruchym cieście z puszystą pianką to wspaniały deser na jesienno-zimowe wieczory. Jeśli jednak nie czujesz się specjalistą od pieczenia słodkości, a marzy Ci się pachnące domowe ciasto – nic straconego! Sprawdź tajniki, które pomogą w wykonaniu ciasta nie z tej ziemi! Dowiedz się, jakie jabłka będą najlepsze oraz jak wykonać idealnie kruche ciasto.

Szarlotka na kruchym cieście przepis na szarlotkę najlepsze porady
Szarlotka na kruchym cieście, przepis na szarlotkę – najlepsze porady! Zdjęcie: www.winiary.pl

Odmiana jabłek. Które będą najlepsze?

Szarlotka powinna być odrobinę kwaśna, dlatego warto wybrać na przykład antonówkę czy szarą renetę. Do szarlotki nadają się również golster i jonagold. Wszystkie te jabłka charakteryzuje kwaśny, winny lub słodko-kwaśny smak. Jabłka, które nie będą pasować do szarlotki to na przykład: lobo, ligol czy landsberska. Wszystkie te rodzaje są słodkie – takie owoce można jeść na surowo. Pamiętaj również o cynamonie, który idealnie podkręci smak jabłek!

Perfekcyjne kruche ciasto. Jak je wykonać?

Podstawą idealnej szarlotki jest oczywiście jej delikatny spód. Znajdziemy różne przepisy na ciasta, ale co zrobić, by rzeczywiście ciasto było kruche? Krótko ugniatać! Im krócej będzie się je wyrabiać, tym kruchsze będzie. Innym trikiem, choć mniej znanym, jest dodawanie ugotowanych, startych na tarce żółtek! Taki sposób daje gwarancję, że ciasto nie będzie zbyt miękkie i po wyrobieniu na gładką masę, pozwoli się idealnie rozwałkować. Oczywiście nie miej obaw, że takie żółtko będzie wyczuwalne w smaku. Nie będzie, a ciasto zyska wspaniałą kruchość!

Składniki na ciasto – na co zwrócić szczególną uwagę?

Przy kruchym cieście ważne są oczywiście składniki. Dobrej jakości zimne masło, zimna woda, odpowiednia mąka oraz świeże jajka. Połączone składniki zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce minimum pół godziny, a najlepiej zostaw takie ciasto na noc. Niska temperatura surowego ciasta nada mu idealną chrupkość po upieczeniu.

Jak zrobić szarlotkę?

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklankę cukru,
  • 1 kg jabłek,
  • 3 jajka,
  • 250 g margaryny,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 budyń o smaku waniliowym,
  • tłuszcz do smarowania formy.

Przesiej przez sito mąkę na stolnicę. Dodaj żółtka, margarynę, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Mieszankę posiekaj nożem, a gdy uzyska już odpowiednią konsystencję, owiń ją folią i wstaw do zamrażarki na minimum pół godziny. W tym czasie wysmaruj blachę (np. olejem) oraz obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki. Zimne ciasto wyjmij z zamrażarki i ¾ jego części rozłóż na blasze. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj resztę cukru i budyń w proszku. Na ciasto rozłóż jabłka oraz przygotowaną pianę. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp nim pianę. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 min w temp. 180°C.

Jak studzić szarlotkę?

Chcesz, aby szarlotka była smaczna, a ciasto naprawdę chrupiące? Po upieczeniu ciasta zostaw je w otwartym piekarniku aż do ostygnięcia. Delikatne przejście między temperaturami pozwoli ciastu pracować i sprawi, że będzie ono chrupiące.

Pamiętaj o tajnikach na idealną szarlotkę

  • Używaj odpowiednich odmian jabłek na przykład: antonówki, szarej renety, golster lub jonagold.
  • Bardzo krótko ugniataj ciasto – dzięki temu zyska ono na kruchości.
  • Surowe ciasto schładzaj w lodówce minimum pół godziny przed pieczeniem.
  • Po upieczeniu pamiętaj o stopniowym wystudzaniu ciasta.

Wypróbuj koniecznie sprawdzone sposoby kruchego ciasta w swojej kuchni!

* Artykuł sponsorowany

Podziel się tym artykułem: