Przepis na naleśniki z dżemem, smażenie na maśle. Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem? Przepis na naleśniki z dżemem, smażenie na maśle. Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem? Zdjęcie © Copyright by Echo Promo
» » » Przepis na naleśniki z dżemem, smażenie na maśle. Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem?

Przepis na naleśniki z dżemem, smażenie na maśle. Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem?

Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem, żeby były chrupiące i jak je smażyć na maśle, żeby ich nie przypalić? Każdy myśli, że naleśniki z dżemem są najłatwiejsze do zrobienia, a tymczasem albo się przypalają, albo są zbyt miękkie – da się je oczywiście zjeść, ale nie są aż takie pyszne.

Sekret udanych naleśników z dżemem leży w dwóch elementach: pierwszy to idealne cienkie naleśniki z dobrego ciasta naleśnikowego – tutaj piszę jak takie ciasto zrobić.

Drugim warunkiem udanych naleśników z dżemem jest ich właściwe usmażenie. Tu się liczy zarówno ilość dżemu, jak i długość smażenia, intensywność smażenia oraz Twoja kucharska intuicja, która wymaga pewnego doświadczenia.

Reklama mojej książki przygotuj się na zmiany

Prosty przepis na takie naleśniki zawiera banalne składniki, ale za to więcej miejsca poświęcę tu na opowiadanie o tym, jak takie naleśniki zrobić krok po kroku.

Smażenie na maśle Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem Przepis na naleśniki z dżemem chrupiące
Smażenie na maśle: Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem? Przepis na naleśniki z dżemem, chrupiące i pyszne. Zdjęcie © Copyright by Echo Promo

Przepis na naleśniki z dżemem

Składniki

  1. Placki naleśnikowe – na przykład 8 sztuk
  2. Dżem – może być z różnych owoców, ja polecam dżem truskawkowy, pomarańczowy, z czarnej porzeczki albo powidła śliwkowe (na zdjęciu są naleśniki z dżemem truskawkowym)
  3. Olej rzepakowy i masło do smażenia

Jak smażyć na maśle naleśniki z dżemem?

Chrupiące dobre naleśniki

  • Smarujemy jedną połowę placków naleśnikowych niezbyt grubą warstwą dżemu (mniej więcej tak jak na zdjęciu) i składamy naleśniki w trójkąty.
  • Ważne jest, żeby posmarować naleśniki tuż przed położeniem na patelnię, bo jeżeli zrobiłabyś to dużo wcześniej to naleśnik za bardzo nasiąknie dżemem.
Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem smażone na maśle pyszne i chrupiące Przygotowanie przepis składniki
Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem smażone na maśle, pyszne i chrupiące? Przygotowanie, przepis. składniki. Zdjęcie © Copyright by Echo Promo
  • Patelnię – najlepiej tę samą, na której smażyłaś placki naleśnikowe – połóż na dużym palniku i ustaw pod nią średni ogień.
  • Wlej do niej dwie duże łyżki oleju rzepakowego i dodaj około dwie duże łyżki masła.

Poczekaj aż patelnia porządnie się rozgrzeje, ale pilnuj, żeby nie przypalić masła.

  • Na rozgrzanej patelni połóż cztery naleśniki z dżemem złożone w trójkąty. Powinny od razu zacząć skwierczeć na patelni – jeżeli tak się nie dzieje, to zwiększ lekko ogień, ale pilnuj cały czas, żeby ich nie przypalić.
  • Sprawdzaj często drewnianą łopatką, czy się już dobrze zarumieniły od spodu.
Przepis na dobre naleśniki z dżemem smażenie na maśle naleśników z dżemem konfiturami
Przepis na dobre naleśniki z dżemem. Smażenie na maśle naleśników z dżemem, konfiturami. Zdjęcie © Copyright by Echo Promo
  • Jeżeli będą już przysmażone z jednej strony, przewróć je wszystkie drewnianą łopatką (możesz sobie pomóc jeszcze widelcem, nożem lub drugą łopatką). Prawdopodobnie wycieknie z nich trochę soku z dżemu, ale nie przejmuj się tym.
  • Smażenie na drugiej stronie powinno trwać krótko, ale intensywnie, czyli naleśniki powinny umiarkowanie skwierczeć, aż do momentu kiedy się dobrze przysmażą.
  • Potem szybko je przełóż z patelni na talerz.

Pod żadnym pozorem nie wychodź z kuchni w czasie smażenia naleśników, bo mogą się wtedy przypalić. Samo smażenie trwa krótko, a ponieważ ogień pod patelnią będzie nieco większy, lepiej mieć go cały czas na oku.

Naleśniki z dżemem mają dużo kalorii…

Na marginesie mała uwaga: zdaję sobie sprawę z tego, że takie dobrze przysmażone naleśniki nie są zbyt zdrowe i mają dużo kalorii, ale zupełnie się tym nie przejmuję, bo są naprawdę pyszne. Uważam, że raz w miesiącu mogę sobie na nie pozwolić!

Reklama mojej książki Magda ebook

Polecam jeszcze dwa proste przepisy: na naleśniki z serem na słodko smażone na maśle oraz na bezglutenowe naleśniki z mąki owsianej i z mąki ryżowej, też mogą być na słodko.

  1. Przepis na naleśniki z serem na słodko. Jak smażyć naleśniki z białym serem, dobre i chrupiące

  2. Naleśniki z mąki owsianej i ryżowej. Naleśniki bezglutenowe na słodko, mąka ryżowa, mąka owsiana, przepisy

Twoja ocena
[Głosy: 4 Średnia: 5]
Podziel się tym artykułem: