„Dwudziestolecie od kuchni” premiera książki o zwyczajach i sytuacji kobiet w przedwojennej Polsce Aleksandra Zaprutko-Janicka "Dwudziestolecie od kuchni" książka o zwyczajach kobiet w przedwojennej Polsce. Przepisy kulinarne, sposoby na sprzątanie. Zdjęcie jest fragmentem okładki książki i pochodzi ze zbiorów Narodowego Archiwum Cyfrowego.
» „Dwudziestolecie od kuchni” premiera książki o zwyczajach i sytuacji kobiet w przedwojennej Polsce

„Dwudziestolecie od kuchni” premiera książki o zwyczajach i sytuacji kobiet w przedwojennej Polsce

0

Najnowsza książka z serii Ciekawostek Historycznych opisuje codzienne życie kobiet z różnych sfer z czasów, kiedy nie było jeszcze automatycznych pralek, kuchenki gazowe i elektryczne dopiero zaczynały swoją karierę w polskich domach, a o przepisach kulinarnych i praktycznych sposobach na gospodarskie problemy można było się dowiedzieć od mam i babć, przez towarzyską pocztę pantoflową albo z porad zamieszczanych w prasie lub w książkach.

Kobiety nigdy nie miały lekko, ale w czasach, kiedy nawet najprostsze domowe prace trzeba było wykonywać bez powszechnych dziś udogodnień, prowadzenie domu było wyjątkowo skomplikowane. Książka „Dwudziestolecie od kuchni” przybliża nam dzieje polskiej obyczajowości właśnie od strony praktycznej codzienności, w której rzecz jasna dominowały kobiety.

Książka o kobietach w przedwojennej Polsce Dwudziestolecie od kuchni o zwyczajach kobiet Dawne przepisy kulinarne
Książka o kobietach w przedwojennej Polsce: Aleksandra Zaprutko-Janicka „Dwudziestolecie od kuchni”. Książka o zwyczajach kobiet, dawne przepisy kulinarne. Ilustracja z książki przedstawia popołudniową herbatkę w roku 1929.

W książce znajdziemy szereg ciekawostek z życia kobiet z lat 1918-1939. Wtedy polskie społeczeństwo było bardzo podzielone na nieliczne elity klasy średniej i wyższej oraz na ludzi naprawdę biednych, którzy nie mieli możliwości korzystania z nowinek technicznych, chociażby dlatego, że elektryfikacja polskich gospodarstw była znikoma, zwłaszcza na wsiach.

Gotowanie, przechowywanie żywności, przyjmowanie gości, kłopoty z zaopatrzeniem i ograniczonym dostępem do elektryczności – to była w tamtych czasach norma. Musimy jednak pamiętać, że do tego dochodziły jeszcze uprzedzenia społeczne i służebna rola kobiet, które dość rzadko wykonywały pracę zarobkową inną niż sprzątanie i gotowanie – o zatrudnieniu kobiet i ich zawodach w międzywojniu również przeczytamy w tej książce.

Aleksandra Zaprutko Janicka Dwudziestolecie od kuchni Kulinarna historia przedwojennej Polski Książka Opinie Opis Spis treści
Aleksandra Zaprutko-Janicka „Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski”, książka, opis, spis treści.

Najciekawsze jednak wydają się być opisane w książce proste sposoby na radzenie sobie w domu oraz opisy przyrządzania, podawania i przechowywania potraw. Przytoczę tu trzy ciekawostki, które również dzisiaj mogą być pożyteczne zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn!

Cytaty z książki „Dwudziestolecie od kuchni”

Kuchnia i codzienne tricki

Podpałka z recyklingu

Obierzyn z ziemniaków nie trzeba wcale wyrzucać. Jeśli wiosną i latem planujemy grillowanie lub ognisko, ewentualnie jeżeli posiadamy w domu kuchnię kaflową, zdecydowanie powinniśmy je suszyć. To doskonała rozpałka.

Przechowywanie

Jak odstraszyć mrówki

Kiedy do naszej spiżarni zakradną się mrówki i zaczną w niej buszować, można się ich pozbyć prostym sposobem. W tym celu potrzebujemy odrobiny siarki i cukru. Oba składniki należy utłuc w moździerzu i wysypać w miejscach, po których najczęściej wędrują mrówki.

Sprzątanie

Pożegnanie ze śladami po muchach

Muchy, oprócz bycia jednymi z najbardziej dokuczliwych zwierząt na świecie, mają też zwyczaj okropnego brudzenia ram luster czy obrazów. Aby pozbyć się ich odchodów, przecieramy zabrudzone miejsca szmatką zamoczoną w piwie.

Podaję jeszcze spis treści, moje ulubione źródło informacji o zawartości każdej książki 😉

Spis treści

  • List zwyczajnej Polki / Prolog
  • Kobieta nie potrzebuje odpoczynku / Jak pogodzić pracę z prowadzeniem domu?
  • Trzy miliony głodują / Polska w ruinie
  • Gdy zaświta, musi być pierwsza na nogach / Dzień w kuchni prababki
  • Lodownie bez motoru, bez dolewania wody, bez jakiejkolwiek pomocy / Przedwojenne AGD
  • Pieczeń z koniny zamiast rostbefu / Zakupy, sklepikarze, oszustwa
  • Pani domu ugina się najczęściej pod tyranią służącej / Służba domowa
  • Kolacja proszona ma swoje specjalne prawidła / Przyjęcia i życie towarzyskie
  • Wszystko smażą na fryturze, którą można by używać do smarowania osi samochodowych / Gastronomia
  • Wielkanoc bez święconki, cztery dania wigilijne / Tradycyjne polskie święta
  • Niezawodne porady sprzed wojny
  • Indeks nazwisk
  • Wybrana bibliografia
  • Źródła ilustracji

Aleksandra Zaprutko-Janicka, Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski, Ciekawostki Historyczne.pl, Kraków 2017

Strona Główna: HOME