Przepis na lemoniadę z limonką i miętą a lemoniada cytrynowa Przepis na lemoniadę z limonki i mięty z truskawkami. Lemoniada cytrynowa. Zdjęcie: Agencja Echo Promo
» » Przepis na lemoniadę z limonką i miętą a lemoniada cytrynowa

Przepis na lemoniadę z limonką i miętą a lemoniada cytrynowa

Polecam przepis na lemoniadę, w której oprócz cytryny, limonki i mięty są dodane truskawki, ale lemoniada z dodatkiem innych owoców sezonowych będzie równie pyszna. Z podanych składników wyjdzie Ci około 4-5 szklanek lemoniady. Przepis jest bardzo prosty i spokojnie możesz go wykonać w domu.

Zanim przejdę do przepisu, muszę zrobić uwagę dotyczącą lemoniady cytrynowej:

Co to jest lemoniada cytrynowa?

Ciekawostka, prawda? Ktoś to wymyślił i ludzie bezmyślnie powtarzają, a przecież słowo lemoniada pochodzi od angielskiego słowa lemon, które oznacza cytrynę albo cytrynowy kolor. Po polsku lemoniada to po prostu cytrynada, więc kiedy ktoś mówi lemoniada cytrynowa, to jest tak jakby mówił cytrynada cytrynowa, czyli masło maślane – profesjonalnie taki błąd nazywa się tautologią albo pleonazmem. Musiałam napisać tu o tym, ponieważ wielu ludzi mówi lemoniada cytrynowa i strasznie mnie to wkurza.

A teraz już podaję

Przepis na lemoniadę z limonką i miętą

+ truskawki

Składniki:

  • Dwie gałązki mięty (około 20 listków)

  • 3 duże cytryny lub 4 mniejsze

  • 1 limonka

    Tylko jedna limonka – gdy dodasz więcej, lemoniada będzie gorzka.

  • 150 gram cukru (około ¾ szklanki)

  • 750 ml wody (około 3 szklanki)

  • 4 truskawki

    Albo inne owoce sezonowe – borówki, borówki amerykańskie, maliny itp.

Ważne są proporcje soku z cytryn i limonki do ilości wody: tu wychodzi około 1 szklanka soku na 3 szklanki wody. Jeżeli chcesz zrobić większą ilość lemoniady, np. na imprezę, to pomnóż te składniki razy 2 albo więcej.

Pierwszym krokiem będzie zrobienie syropu cukrowego, a więc:

Jak zrobić syrop cukrowy?

  • Gotujesz w garnku 250 ml wody (ok 1 szklankę)
  • Do gotującej wody dodajesz przygotowany wcześniej cukier (150 gram) i mieszasz, aż cukier się rozpuści
  • Potem gotujesz jeszcze 3-4 minuty
  • Odstawiasz garnek na bok i czekasz aż wystygnie (syrop stygnie ok. 2 godzin, więc przygotuj go wcześniej)

Jednocześnie zagotuj pozostałą wodę (pół litra, czyli ok 2 szklanki) i również odstaw ją do wystudzenia.

Zarówno syrop cukrowy, jak i wodę przygotowuję znacznie wcześniej, rano albo nawet wieczorem poprzedniego dnia. Kiedy już mam wystudzone oba naczynia, przygotowuję sok.

Jak się robi lemoniadę?

  • Dokładnie umyj pod gorącą bieżącą wodą cytryny i limonkę, wytrzyj je ręcznikiem papierowym i przekrój na pół.
  • Wyciśnij wszystkie połówki na wyciskarce do cytrusów (ja używam zwykłej plastikowej z opcją na cytryny i pomarańcze lub grapefruity)
  • Sok z wyciskarki przelewaj do szklanki – jak uzbiera się co najmniej cała szklanka soku (może być nieco więcej), to przelej cały sok do garnka.
  • Nie wyrzucaj miąższu po cytrynach i limonce – małą łyżeczką wyjmij z miąższu wszystkie pestki, a sam miąższ delikatnie zbierz i dodaj go do garnka z syropem cukrowym.

Oberwij z gałązek listki mięty, rozgnieć je trochę w palcach i również wsyp je do garnka. Wymieszaj wszystko i wlej do dzbanka (dzbanek musi mieć pojemność minimum 1,5 litra).

  • Do syropu cukrowego z cytryną, limonką i miętą dolej odstawioną wcześniej ostudzoną wodę (pół litra) i wymieszaj wszystko razem – już masz lemoniadę 🙂
  • Wstaw dzbanek z lemoniadą do lodówki na 1-2 godziny.
  • Umyj truskawki, osusz lekko ręcznikiem papierowym i przekrój na połówki.
Lemoniada z cytryny limonki i mięty lemoniada cytrynowa przepisy
Lemoniada z cytryny limonki i mięty, przepis. Zdjęcie: Agencja Echo Promo
  • Po dwóch godzinach wyjmij lemoniadę z lodówki, wymieszaj ją jeszcze w dzbanku i rozlej do szklanek. Do każdej szklanki dodaj połówki truskawek (mogą być inne owoce).

Możesz też dodać kostki lodu. Lemoniada z truskawkami jest nie tylko pysznym napojem na lato – ona jest również śliczna, zwłaszcza po dodaniu kolorowych owoców, np. truskawek.

Niektórzy ludzie wprowadzają dodatkowe ulepszenia do lemoniady, np. miksują truskawki lub inne owoce i dopiero potem dodają do lemoniady, ale ja uważam, że to jest mało wyrafinowane, chociaż oczywiście to kwestia gustu i smaku.

Jest też wersja przygotowania lemoniady nieco zmodyfikowana – że miętę zalewa się gorącą wodą (a nie rozgniata i wsypuje do ostudzonego syropu cukrowego), też możesz tę opcję wypróbować, ale po wystygnięciu usuń liście mięty z lemoniady, ponieważ po zalaniu gorącą wodą robią się brzydkie i bez smaku. Na sam koniec możesz udekorować lemoniadę w szklankach świeżymi listkami mięty.

SMACZNEGO! 🙂

Polecam jeszcze nasz artykuł o tym, że jedzenie nie musi być takie stresujące:

Co jeść żeby nie przytyć? Jakaś dieta? Po prostu jem co chcę!

Strona Główna: HOME