Prosty przepis na krokiety z kapustą i grzybami, nie tylko na Wigilię. Jak zawijać krokiety? Jak zrobić dobre krokiety z kapustą i grzybami krok po kroku. Krokiety wigilijne i nie tylko. Jak ugotować kapustę i grzyby? © WizerunekKobiety.pl
» » Prosty przepis na krokiety z kapustą i grzybami, nie tylko na Wigilię. Jak zawijać krokiety?

Prosty przepis na krokiety z kapustą i grzybami, nie tylko na Wigilię. Jak zawijać krokiety?

Krokiety z kapustą i grzybami uznawane są za tradycyjne danie wigilijne, ale można je jeść przez cały rok – zwłaszcza że są niesamowicie pyszne! Przepis na krokiety jest prosty, ale wymaga więcej czasu na przygotowanie, przede wszystkim dlatego, że musimy najpierw zrobić cienkie naleśniki. Przepis na idealne ciasto naleśnikowe znajdziesz tutaj (do krokietów z kapustą i grzybami polecam usmażyć dość dużo naleśników, więc wybierz przepis na ciasto dla około 6-7 osób).

Przepis, który polecam jest wypróbowany i od wielu lat stosowany w mojej rodzinie w czasie Wigilii. Przygotowane wcześniej krokiety można oczywiście zamrozić, ale u nas robione są w tym samym dniu (czasem tylko naleśniki robimy jeden dzień wcześniej). Podaję tutaj opis przygotowania krokietów, jak zawijać krokiety i jak je smażyć.

Jak zrobić dobre krokiety z kapustą grzybami jakie grzyby jak zawijać krokiety na Wigilię
Jak zawijać krokiety? Jak zrobić dobre krokiety z kapustą grzybami? Jakie grzyby do krokietów na Wigilię? © WizerunekKobiety.pl

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Składniki

  1. Naleśniki, około 28 sztuk

  2. Kapusta – cała główka, około 2,5 kilograma

  3. Masło – około 4-5 łyżek

  4. Sól, pieprz do smaku

  5. Grzyby suszone – około 10-15 dag

Najlepsze grzyby suszone do krokietów to podgrzybki lub borowiki (prawdziwki), mogą być również mieszane pół na pół. 10-15 dag suszonych grzybów to około 1-1,5 kilograma świeżych grzybów (to informacja dla tych, którzy sami zbierają grzyby).

Przepis na farsz do krokietów z kapustą grzybami na Wigilię pyszne podgrzybki borowiki
Przepis na farsz do krokietów z kapustą i grzybami, nie tylko na Wigilię. Suszone podgrzybki i borowiki z ugotowaną kapustą © WizerunekKobiety.pl

Przepis na farsz do krokietów z kapustą i grzybami

Kilka godzin przed przygotowaniem farszu wkładasz suszone grzyby do garnka, zalewasz je wrzącą wodą i odstawiasz na około 5-7 godzin albo po prostu na całą noc.

Kapusta do krokietów

Z kapusty wycinasz głąb i usuwasz nadpsute liście, potem ją szatkujesz (ostrym nożem lub w blenderze), wsypujesz do dużego garnka, zalewasz wodą (żeby woda przykryła kapustę), solisz ok. 2 małe płaskie łyżeczki – gotujesz ją 1 godzinę i 20 minut.

Po ugotowaniu dokładnie odcedzasz wodę z kapusty, lekko ją wyciskając (możesz do tego użyć np. pokrywki o średnicy mniejszej od garnka). Chodzi o to, żeby odlać, a nawet lekko odcisnąć z kapusty jak najwięcej wody.

  • Wyjmij dużą patelnię i roztop na niej około 2 łyżki masła, nałóż na patelnię część ugotowanej kapusty (tyle, ile się zmieści i żeby łatwo było mieszać), ustaw patelnię na dużym palniku na średnim ogniu i mieszaj kapustę drewnianą łyżką.
  • Pilnuj, żeby się nie przypaliła – tu chodzi o to, żeby odparować nieco wody i połączyć kapustę z masłem.
  • Odparowuj ją około 3-4 minuty. Potem przełóż odparowaną kapustę do dużej miski i powtórz tę czynność z pozostałą kapustą w garnku (za każdym razem dodaj około 2 łyżki masła).
Jak zrobić farsz na krokiety z kapustą grzybami na Wigilię jak gotować grzyby składniki
Jak zrobić farsz na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami? Jak zawijać krokiety? Jak gotować grzyby, składniki, przygotowanie. © WizerunekKobiety.pl

Grzyby do krokietów

  • Jednocześnie z gotowaniem kapusty zacznij gotować grzyby (które wcześniej moczyłaś kilka godzin) – grzyby gotujesz około 1 godzinę i 15 minut.
  • Po ugotowaniu odlewasz wodę z grzybów do oddzielnego garnka – z tej wody możesz zrobić zupę grzybową albo możesz dolać ją do wigilijnego czerwonego barszczu – jest wtedy znakomity!
  • Ugotowane i lekko osuszone grzyby kroisz w kostkę (albo na małe kawałeczki).
  • Pokrojone grzyby dodaj do miski (lub dużego garnka) z odparowaną kapustą, wymieszaj wszystko dokładnie, możesz też dodać szczyptę pieprzu lub więcej, jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy).
Jak zawijać krokiety składniki na farsz do krokietów z kapustą grzybami borowiki podgrzybki suszone
Jak zawijać krokiety z kapustą i grzybami? Składniki na farsz do krokietów: suszone borowiki i podgrzybki. Przygotowanie, przepis. © WizerunekKobiety.pl

Jak zawijać krokiety?

Tak przygotowany farsz rozsmarowujesz na naleśnikach, ale w ten sposób, żeby można je było zawinąć po bokach, a następnie w rulony. Musisz wymierzyć taką ilość farszu, żeby naleśnik nie pękł i żeby zawinięte krokiety były stabilne.

Jak zrobić farsz do krokietów z kapustą grzybami składniki naleśniki jak zawijać krokiety wigilijne
Jak zrobić farsz do krokietów z kapustą grzybami? Jak zawijać krokiety? Składniki, naleśniki. Krokiety wigilijne i nie tylko. © WizerunekKobiety.pl

Zawinięte krokiety podsmażasz na oleju rzepakowym z dodatkiem masła. Jeżeli nie chcesz smażyć wszystkiego od razu, schowaj niepodsmażone krokiety do lodówki – przykryj je wcześniej szczelnie folią lub pokrywką, żeby nie wyschły. Możesz je przechowywać w lodówce około 3 dni.

Smacznego!

Prosty przepis na krokiety z kapustą i grzybami na Wigilię przygotowanie wskazówki
Prosty przepis na krokiety z kapustą i grzybami na Wigilię i nie tylko. Przygotowanie, wskazówki. Na zdjęciu smażone krokiety na patelni © WizerunekKobiety.pl

Polecam również przepis na znacznie szybszą potrawę, czyli omlet z pomidorami, boczkiem i szczypiorkiem:

Jak zrobić omlet z pomidorami, boczkiem i szczypiorkiem. Prosty przepis

Strona Główna: HOME