Prosty przepis na dobre naleśniki z serem białym na słodko. Jak smażyć chrupiące naleśniki Przepis na dobre naleśniki z serem białym na słodko. Dobre, chrupiące, idealne! Jak smażyć na maśle. © Agencja Echo Promo
» » Prosty przepis na dobre naleśniki z serem białym na słodko. Jak smażyć chrupiące naleśniki

Prosty przepis na dobre naleśniki z serem białym na słodko. Jak smażyć chrupiące naleśniki

Idealne naleśniki z serem białym (twarogiem) na słodko są łatwe do zrobienia, ale trzeba przestrzegać kilku prostych zasad, żeby wyszły naprawdę pyszne. Po pierwsze musisz zrobić dobre ciasto naleśnikowe i usmażyć cienkie, chrupiące placki – przepis na takie idealne ciasto na naleśniki jest tutaj – wyjaśniamy w nim krok po kroku jak wykonać ciasto z mikserem i bez miksera, piszemy w jaki sposób smażyć cienkie placki oraz podajemy składniki i proporcje na naleśniki dla różnej ilości osób: dla 6 osób, dla 4, dla 2 i dla jednej osoby.

Kiedy już będziesz miała usmażone cienkie placki naleśnikowe, możesz zacząć przygotowywać naleśniki z białym serem na słodko. Sekret idealnych naleśników z serem tkwi w odpowiednim przygotowaniu i usmażeniu ich w taki sposób, żeby ich brzegi stały się chrupiące i powleczone słodkim, przepysznym syropem. Żeby uzyskać taki efekt, trzeba umiejętnie połączyć składniki i odpowiednio naleśniki usmażyć.

Jak zrobić naleśniki z twarogiem na słodko Przepis podstawowy Pyszne chrupiące Składniki krok po kroku
Jak zrobić naleśniki z twarogiem na słodko, przepis podstawowy. Pyszne, chrupiące naleśniki z serem, składniki i wskazówki krok po kroku. © Agencja Echo Promo

Składniki na naleśniki z białym serem (twarogiem) na słodko

Przepis i składniki

  1. Usmażone placki naleśnikowe – 10 sztuk

  2. Ser biały, najlepiej twaróg tłusty – 600 gram

  3. Cukier – 150 gram

    lub więcej, np. 200-250 gram, kiedy chcemy zrobić naleśniki deserowe, czyli bardziej słodkie

  4. Jogurt naturalny – 2-3 małe łyżeczki

  5. Olej rzepakowy

  6. Masło do smażenia

Podałam proporcje sera i cukru na 10 naleśników, ale gdybyś chciała przygotować inną ilość, to proporcje są mniej więcej takie: na jeden placek naleśnikowy przypada około 60 gramów twarogu i około 15 gramów cukru (lub 20-25 gramów cukru, jeżeli chcesz mieć naleśniki bardziej deserowe).

Prosty przepis na naleśniki z serem białym na słodko Farsz do naleśników jak zrobić Pyszne chrupiące idealne
Prosty przepis na naleśniki z serem białym na słodko. Farsz do naleśników z serem. © Agencja Echo Promo

Jak smażyć naleśniki z białym serem

Przepis krok po kroku

Krok 1. Przygotowanie farszu do naleśników z białego sera, cukru i jogurtu naturalnego

  • Ser biały umieść w misce lub innym naczyniu i rozgnieć go dokładnie ostrym widelcem.
  • Dodaj do niego cukier i dokładnie wymieszaj jednocześnie rozgniatając.
  • Żeby uzyskać bardziej smarowną konsystencję, dodaj do tego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw naczynie z serem na 15 minut (żeby cukier nieco się rozpuścił), a potem jeszcze raz wymieszaj.

Twaróg do naleśników powinien mieć taką konsystencję, żeby się wygodnie rozsmarowywał na naleśnikach, ale nie może być zbyt rzadki, ponieważ może wypłynąć na patelnię podczas smażenia.

Możesz oczywiście zmiksować twaróg z cukrem i jogurtem, farsz z sera będzie wtedy gładszy i bez grudek. Ja jednak wolę naleśniki z bardziej naturalnie wyglądającym i smakującym serem, a małe grudki są według mnie nieodłącznym elementem tradycyjnych naleśników z białym serem. Ale oczywiście to jest kwestia smaku i przyzwyczajenia.

Krok 2. Smarowanie naleśników farszem z twarogu

Różne są sposoby na smarowanie i zwijanie naleśników z twarogiem, więc w tej sprawie możesz postąpić jak Ci się podoba. Ja polecam sposób, który pokazuję na zdjęciu. Na jednej połowie naleśnika rozsmarowuję cienką warstwę białego sera i składam naleśnik w trójkąt.

Przepis na dobre naleśniki z twarogiem i cukrem na słodko Na czym smażyć naleśniki chrupiące idealne
Przepis na dobre naleśniki z twarogiem na słodko. Jak smażyć naleśniki, żeby były chrupiące i idealne. © Agencja Echo Promo

Krok 3. Jak smażyć naleśniki na patelni

  • Wykorzystaj tę samą patelnię, na której robiłaś placki naleśnikowe, ponieważ wtedy idealnie zmieścisz cztery złożone trójkąty z farszem.
  • Na patelnię wlej 2 duże łyżki oleju rzepakowego i dodaj około 2 duże łyżki masła.
  • Postaw patelnię na największym palniku, rozgrzej ją i wymieszaj roztopione masło z olejem.
  • Połóż na patelnię cztery naleśniki z serem i ustaw pod patelnią średni ogień (nie może być zbyt mały ogień, ponieważ naleśniki nie zrobią się chrupiące na brzegach).
  • Cały czas kontroluj sytuację i sprawdzaj drewnianą płaską łopatką, czy naleśniki wystarczająco się przypiekły i pilnuj, żeby się nie przypaliły.
Naleśniki z serem białym na słodko Prosty przepis na pyszne chrupiące idealne Składniki Jak smażyć na patelni
Naleśniki z serem białym na słodko. Prosty przepis na pyszne i chrupiące naleśniki. Jak smażyć na patelni. © Agencja Echo Promo
  • Jak już naleśniki będą przypieczone z jednej strony, obróć je drewnianą łopatką na drugą stronę (możesz pomóc sobie druga drewnianą łopatką lub widelcem).
  • Na drugiej stronie smaż naleśniki w ten sam sposób i sprawdzaj je co jakiś czas.
  • Podsmażanie naleśników tą metodą trwa dość krótko (około kilka minut), więc nie wychodź wtedy z kuchni, bo łatwo jest je wtedy przypalić.
  • Jak naleśniki się usmażą, delikatnie wyjmuj je pojedynczo na talerz.

Gwarantuję Ci, że będą pyszne i zrobisz nimi dobre wrażenie na domownikach i gościach 🙂

Polecam jeszcze przepis na pyszną lemoniadę z miętą – idealnie będzie pasowała do naleśników z serem:

Przepis na lemoniadę z limonką i miętą a lemoniada cytrynowa

Strona Główna: HOME