Naleśniki z mąki owsianej i z mąki ryżowej. Bezglutenowe, smażone bez tłuszczu. Przepis Jak zrobić nleśniki owsiano-ryżowe bez mąki pszennej. Bezglutenowe, smażone bez tłuszczu, prosty przepis, produkty. Zdjęcie © Echo Promo
» » Naleśniki z mąki owsianej i z mąki ryżowej. Bezglutenowe, smażone bez tłuszczu. Przepis

Naleśniki z mąki owsianej i z mąki ryżowej. Bezglutenowe, smażone bez tłuszczu. Przepis

Naleśniki z mąki owsianej z dodatkiem mąki ryżowej są naprawdę pyszne, chrupiące i nadają się świetnie na śniadanie, lekki obiad albo kolację. Można je zjeść same bezpośrednio z patelni (polecam!), ale możesz je również posmarować dżemem, serem lub miodem. Są wprost genialne są w połączeniu z niedużą ilością powideł śliwkowych.

Zaletą tego przepisu są bardzo proste składniki, które możesz łatwo odmierzyć przy pomocy łyżki i szklanki. Nie musisz też używać miksera, ani blendera, bo mąki gryczana i owsiana nie sklejają się pod wpływem wilgoci (są przecież bez glutenu!), łatwo się je miesza przy pomocy zwykłego metalowego ubijaka.

Przepis na naleśniki z mąki owsianej z mąki ryżowej Bezglutenowe smażone bez tłuszczu składniki
Na zdjęciu: ubite 3 jajka i dodane 3 duże kopiate łyżki mąki ryżowej. Przepis na naleśniki z mąki owsianej i z mąki ryżowej. Bezglutenowe, smażone bez tłuszczu, składniki. Zdjęcie © Echo Promo

Uwaga: jeżeli chcesz mieć pewność, że naleśniki będą całkowicie bezglutenowe, to musisz kupić mąkę (zarówno owsianą, jak i ryżową) z oznaczeniem kłosa.

Jeżeli mąki nie będą miały takiego oznaczenia, to mogą się w nich znaleźć śladowe ilości glutenu, który może się do nich dostać przypadkowo w czasie produkcji, jeżeli w tym samym zakładzie produkowane są również mąki lub produkty z glutenem.

Bezglutenowe naleśniki z mąki owsianej i ryżowej

Składniki

  1. Jajka – 3 sztuki

  2. Mąka owsiana – 3 kopiate duże łyżki

  3. Mąka ryżowa – 6 kopiatych dużych łyżek

  4. Olej rzepakowy – 15 dużych łyżek

  5. Mleko o dowolnej zawartości tłuszczu – około 0,6 litra (nieco ponad dwie szklanki)

  6. Sól – ok. 1/3 płaskiej łyżeczki do herbaty

Jak zrobić naleśniki z mąki owsianej z mąki ryżowej krok po kroku składniki Bezglutenowe smażone bez tłuszczu prosty Przepis
Na zdjęciu kopiata duża łyżka mąki owsianej. Jak zrobić naleśniki z mąki owsianej i z mąki ryżowej krok po kroku. Składniki. Bezglutenowe, smażone bez tłuszczu, prosty przepis. Zdjęcie © Echo Promo

 

Naleśniki z mąki owsianej i ryżowej

Przepis na ciasto krok po kroku

  • Przygotuj około 2 litrowy rondel, wbij do niego 3 jajka i ubij je trzepaczką (ubijakiem), aż powstanie na powierzchni piana. Do ubitych jajek dodaj 3 duże kopiate łyżki mąki ryżowej i ubij to ubijakiem, aż powstanie jednolita masa.
  • Dolej 1 szklankę mleka i wszystko wymieszaj, do rzadkiej masy dodaj 4 kopiate łyżki mąki owsianej i ubijakiem dokładnie wymieszaj.
  • Dolej pół szklanki mleka, wymieszaj. Dodaj 2 kopiate duże łyżki mąki owsianej i wymieszaj.
  • Dodaj sól i 15 dużych łyżek oleju rzepakowego i dokładnie wymieszaj lekko ubijając, aż powstanie jednolita masa, która będzie raczej dość rzadka (tłuszcz powinien zostać wchłonięty przez ciasto).
Naleśniki z mąki owsianej z mąki ryżowej Składniki jak zrobić Bezglutenowe smażone bez tłuszczu Przepis
Na zdjęciu konsystencja ciasta naleśnikowego. Naleśniki z mąki owsianej i z mąki ryżowej. Składniki i jak zrobić ciasto. Bezglutenowe, smażone bez tłuszczu, przepis. Zdjęcie © Echo Promo
  • Wyjmij ubijak (i najlepiej od razu go umyj). Zostaw tak przygotowane ciasto na co najmniej godzinę.
  • Po godzinie weź chochelkę i wymieszaj nią ciasto, które powinno znacznie zgęstnieć.
  • Dodaj do ciasta pozostałą część mleka, czyli około pół szklanki lub trochę więcej i całość wymieszaj.

Na zdjęciu zobacz jaką konsystencję powinno mieć odpowiednie ciasto.

Smażenie placków naleśnikowych

Tak przygotowane naleśniki owsiano-gryczane mogą być od razu smażone bez tłuszczu (tylko patelnia musi być teflonowa albo ceramiczna), ale ja wolę pierwszy naleśnik usmażyć z niewielkim dodatkiem oleju, kolejne już smażę bez żadnego tłuszczu. Patelnie musi być oczywiście dobrze rozgrzana na dużym palniku i na średnim ogniu. W trakcie smażenia obserwuj stopień usmażenia naleśników i odpowiednio reguluj ogień pod patelnią.

Naleśniki z mąki owsianej z mąki ryżowej Bezglutenowe smażone bez tłuszczu prosty Przepis
Naleśniki z mąki owsianej i z mąki ryżowej. Bezglutenowe, smażone bez tłuszczu, prosty przepis. Zdjęcie © Echo Promo

Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej chochelką ciasto i rozprowadź je przechylając patelnię okrężnymi ruchami. Pamiętaj, żeby za każdym razem tuż przed nabraniem ciasta na chochelkę wymieszać je dokładnie w garnku, ponieważ mąka owsiana osiada szybko na dnie, więc bez mieszania ciasto będzie niejednolite.

Z podanych wyżej składników wychodzi prawdopodobnie około 20-25 naleśników. Piszę „prawdopodobnie”, bo nie udało mi się ich policzyć – są tak pyszne, że zostają w domu pożarte od razu po usmażeniu 🙂 Ciasto nadaje się dobrze do przechowywania w lodówce – maksymalnie 3 dni.

Przepis na ciasto na proste naleśniki owsiane z dodatkiem mąki ryżowej Przepis krok po kroku
Przepis na ciasto na proste naleśniki owsiane z dodatkiem mąki ryżowej. Przepis krok po kroku. Zdjęcie © Echo Promo

Polecam jeszcze artykuł o tym, czy dieta bezglutenowa odchudza:

Czy dieta bezglutenowa daje efekty odchudzające? Ile można schudnąć?

Strona Główna: HOME