Naleśniki z dżemem smażone na maśle, chrupiące i pyszne! Prosty przepis Proste naleśniki z dżemem truskawkowym, chrupiące i pyszne. Jak smażyć naleśniki na maśle. Przepis, składniki. Zdjęcie © Agencja Echo Promo
» » Naleśniki z dżemem smażone na maśle, chrupiące i pyszne! Prosty przepis

Naleśniki z dżemem smażone na maśle, chrupiące i pyszne! Prosty przepis

Jak zrobić naleśniki z dżemem, żeby były chrupiące i jak je usmażyć na maśle, żeby ich nie przypalić? Każdy myśli, że naleśniki z dżemem są najłatwiejsze do zrobienia, a tymczasem albo się przypalają, albo są zbyt miękkie – da się je oczywiście zjeść, ale nie są aż takie pyszne. Sekret udanych naleśników z dżemem leży w dwóch elementach: pierwszy to idealne cienkie placki naleśnikowe z dobrze przygotowanego ciasta – tutaj piszemy jak takie ciasto zrobić.

Drugim warunkiem udanych naleśników z dżemem jest ich właściwe usmażenie. Tu się liczy zarówno ilość dżemu, jak i długość smażenia, intensywność smażenia i Twoja kucharska intuicja, która wymaga pewnego doświadczenia. Przepis na takie naleśniki zawiera banalne składniki, ale za to więcej miejsca poświęcę tu na opowiadanie o tym, jak takie naleśniki zrobić krok po kroku.

Jak zrobić proste naleśniki z dżemem truskawkowym chrupiące smażone na maśle przepyszne Łatwy przepis
Jak zrobić proste naleśniki z dżemem truskawkowym? Chrupiące, smażone na maśle, przepyszne! Łatwy przepis. Zdjęcie © Agencja Echo Promo

Naleśniki z dżemem

Składniki

  1. Placki naleśnikowe

    na przykład 8 sztuk

  2. Dżem

    może być z różnych owoców, ja polecam dżem truskawkowy, pomarańczowy, z czarnej porzeczki albo powidła śliwkowe (na zdjęciu są naleśniki z dżemem truskawkowym)

  3. Olej rzepakowy i masło do smażenia

Jak usmażyć chrupiące naleśniki z dżemem?

  • Smarujemy jedną połowę placków naleśnikowych niezbyt grubą warstwą dżemu (mniej więcej tak jak na zdjęciu) i składamy naleśniki w trójkąty.
  • Ważne jest, żeby posmarować naleśniki tuż przed położeniem na patelnię, bo jeżeli zrobiłabyś to dużo wcześniej to naleśnik za bardzo nasiąknie dżemem.
Naleśniki z dżemem truskawkowym prosty przepis chrupiące smażone na maśle przepyszne idealne
Naleśniki z dżemem truskawkowym – prosty przepis. Chrupiące, smażone na maśle, idealne! Zdjęcie © Agencja Echo Promo
  • Patelnię – najlepiej tę samą, na której smażyłaś placki naleśnikowe – połóż na dużym palniku i ustaw pod nią średni ogień.
  • Wlej do niej dwie duże łyżki oleju rzepakowego i dodaj około dwie duże łyżki masła.
  • Poczekaj aż patelnia porządnie się rozgrzeje, ale pilnuj, żeby nie przypalić masła.
  • Na rozgrzanej patelni połóż cztery naleśniki z dżemem złożone w trójkąty. Powinny od razu zacząć skwierczeć na patelni – jeżeli tak się nie dzieje, to zwiększ lekko ogień, ale pilnuj cały czas, żeby ich nie przypalić.
  • Sprawdzaj często drewnianą łopatką, czy się już dobrze zarumieniły od spodu.
Przepis na naleśniki z dżemem smażone na maśle przepyszne chrupiące proste w przygotowaniu
Przepis na naleśniki z dżemem truskawkowym smażone na maśle. Przepyszne i chrupiące! Proste w przygotowaniu. Zdjęcie © Agencja Echo Promo
  • Jeżeli będą już przysmażone z jednej strony, przewróć je wszystkie drewnianą łopatką (możesz sobie pomóc jeszcze widelcem, nożem lub drugą łopatką). Prawdopodobnie wycieknie z nich trochę soku z dżemu, ale nie przejmuj się tym.
  • Smażenie na drugiej stronie powinno trwać krótko, ale intensywnie, czyli naleśniki powinny umiarkowanie skwierczeć, aż do momentu kiedy się dobrze przysmażą.
  • Potem szybko je przełóż z patelni na talerz.

Pod żadnym pozorem nie wychodź z kuchni w czasie smażenia naleśników, bo mogą się wtedy przypalić. Samo smażenie trwa krótko, a ponieważ ogień pod patelnią będzie nieco większy, lepiej mieć go cały czas na oku.

Na marginesie mała uwaga: zdaję sobie sprawę z tego, że takie dobrze przysmażone naleśniki nie są zbyt zdrowe i mają dużo kalorii, ale zupełnie się tym nie przejmuję, bo są naprawdę pyszne. Uważam, że raz w miesiącu mogę sobie na nie pozwolić!

Polecam jeszcze przepis na smażone na maśle naleśniki z serem:

Prosty przepis na dobre naleśniki z serem białym na słodko. Jak smażyć chrupiące naleśniki

Strona Główna: HOME