Jak zrobić omlet z pomidorami, boczkiem i szczypiorkiem – bez mąki i bez mleka. Prosty przepis Jak zrobić omlet z pomidorami, boczkiem i szczypiorkiem, bez mąki i bez mleka. Prosty przepis. Zdjęcie: WizerunekKobiety.pl
» » Jak zrobić omlet z pomidorami, boczkiem i szczypiorkiem – bez mąki i bez mleka. Prosty przepis

Jak zrobić omlet z pomidorami, boczkiem i szczypiorkiem – bez mąki i bez mleka. Prosty przepis

Mam dla Ciebie bardzo prosty przepis na pyszny omlet z samymi jajkami na słono (bez mąki i bez mleka), któremu smak nadają boczek, pomidory i szczypiorek. Taki omlet jest idealny na pożywne i zdrowe śniadanie, ale też może być daniem obiadowym (ja wolę jeść takie kaloryczne potrawy raczej po godzinie 11.00). Sama możesz być zachwycona połączeniem tych składników, a Twój partner ozłoci Cię, jeżeli zaserwujesz mu takie śniadanie.

Ważnym elementem w przypadku robienia omletów jest patelnia – powinna być dość duża (22-24 cm średnicy) i powinna mieć dopasowaną, szczelną pokrywkę, najlepiej szklaną i z wentylem. Istotne też jest to, żeby składniki na omlet i naczynia były dokładnie osuszone. Krople wody mogą być często przyczyną nieudanych potraw z jajek. A teraz już podaję przepis na omlet:

Prosty przepis na pyszny omlet z pomidorami, boczkiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • 3 jajka

  • 1 duży pomidor

    – pomidor dojrzały, ale raczej twardy

  • 4 plasterki chudego boczku

    – boczek parzony lub gotowany

  • Szczypiorek

    – 1 mała wiązka lub pół większej

  • Masło

    – ok. 1 duża łyżka

  • Sól i pieprz

Składniki do omleta Jak zrobić omlet z boczkiem pomidorami szczypiorkiem omlet z jajek Prosty przepis
Składniki do omleta: boczek parzony, 3 jajka, 1 pomidor, szczypiorek. Jak zrobić omlet z boczkiem, pomidorami i ze szczypiorkiem. Omlet na słono. Prosty przepis. Zdjęcie: WizerunekKobiety.pl

Jak zrobić prosty omlet krok po kroku

  • Plastry boczku podsmaż na patelni teflonowej lub ceramicznej – boczek podsmażamy bez tłuszczu, na małym ogniu, z obu stron, chodzi o to by lekko się skurczył i delikatnie przysmażył.
  • Podsmażone plasterki boczku zdejmij z patelni, połóż je na talerzu i na razie odstaw na bok
  • Umyj dobrze pomidor w gorącej bieżącej wodzie i pokrój go w okrągłe plasterki grubości ok. 2 milimetry (nie mogą być zbyt cienkie, bo się rozlecą na patelni). Dobrze by było, gdyby pomidor był dość jędrny i niezbyt wodnisty. Zobacz na zdjęciu o jakiego rodzaju pomidor mi chodzi.
Przepis na pyszny omlet z pomidorami boczkiem szczypiorkiem bez mąki bez mleka Proste danie Pomidory Omlet z jajek
Przepis na pyszny omlet z pomidorami, boczkiem i ze szczypiorkiem, bez mąki i bez mleka. Prosty przepis. Zdjęcie: WizerunekKobiety.pl
  • Przygotuj szczypiorek. Umyj całą wiązkę, jeżeli jest nieduża lub pół wiązki jeżeli jest większa. Osusz szczypiorek papierowymi ręcznikami i pokrój go ostrym nożem dość drobno. Odłóż go na bok.
Prosty przepis omlet ze szczypiorkiem pomidorami boczkiem bez mąki bez mleka Krok po kroku
Prosty przepis omlet ze szczypiorkiem, pomidorami i boczkiem, bez mąki i bez mleka. Krok po kroku. Zdjęcie: WizerunekKobiety.pl
  • Weź dużą patelnię teflonową lub ceramiczną – o średnicy dna ok. 22-23 cm. Koniecznie musisz mieć pokrywkę szczelnie przykrywającą tę patelnię, pokrywka może mieć wentyl (najlepiej sprawdzają się szklane pokrywki z wentylami, bo wtedy będziesz widziała jak przebiega proces smażenia omleta).

Jak chcesz użyć tej samej patelni, na której podsmażałaś boczek, to wcześniej dokładnie ją umyj i osusz – jeżeli tego nie zrobisz, to omlet przywrze do patelni i będziesz miała trudności z przełożeniem go na talerz.

  • Patelnię postaw na gazie o największej średnicy, ale na zmniejszonym ogniu.
  • Połóż na patelni masło, poczekaj aż się roztopi i przechylając patelnię rozprowadź tłuszcz po całym dnie.
  • Połóż na patelnię plastry pomidorów, tak żeby zmieściło się ich jak najwięcej, ale żeby leżały oddzielnie.
  • Posól je i dodaj pieprz.

Pomidory powinny się lekko podsmażyć na patelni – tylko z jednej strony, bo przy przewracaniu mogłyby się rozpaść.

Smaż pomidory na małym ogniu (bez pokrywki) aż do momentu gdy zaczną solidnie skwierczeć i zacznie parować z nich woda. Będzie to trwało od 3 do 6 minut – nie da się tego przyspieszyć zwiększając ogień pod patelnią, bo wtedy pomidory mogą się przypalić.

  • W czasie smażenia pomidorów wbij trzy całe jajka do miski i rozbij je dość dokładnie ręcznym ubijakiem (do momentu aż na powierzchni pojawi się piana).

Ja nie dodaję soli i pieprzu do jajek, ponieważ wystarcza mi posolenie i popieprzenie pomidorów, no i boczek też jest trochę słony, ale jeżeli lubisz bardziej słone potrawy, to posól też jajka. Taka uwaga: solone jajka zmieniają kolor, więc omlet lub jajecznica nie są już wtedy takie żółte, dodatek pieprzu też przyciemnia ich kolor, więc ja wolę dosolić i dopieprzyć już na talerzu – zresztą przyprawianie jest zawsze kwestą gustu i smaku.

Jak zrobić omlet z boczkiem pomidorami szczypiorkiem na patelni na śniadanie Prosty przepis
Jak zrobić omlet z boczkiem, świeżymi pomidorami i szczypiorkiem na śniadanie. Prosty przepis. Zdjęcie: WizerunekKobiety.pl

A więc mamy już bulgoczące pomidory na patelni (nie odparowuj całej wody z pomidorów, bo się przykleją do patelni), przygotowany podsmażony boczek, pokrojoną drobno pietruszkę i ubite lekko jajka.

  • Na pomidorach układamy plasterki boczku, oblewamy boczek i pomidory jajkami (w miarę równo) i od razu posypujemy całość szczypiorkiem. Szybko przykrywamy wszystko szczelną pokrywką z wentylem.

Smażysz omlet około 10-15 minut – cały czas na niewielkim ogniu. Jeżeli na pokrywce zbierze się woda, możesz energicznie zdjąć pokrywkę w czasie smażenia i zlać z niej wodę do zlewu, ale potem szybko ponownie przykryj patelnię.

Omlet będzie gotowy, jeżeli jajka na pomidorach będą już ścięte. Jajka powinny też nieco się pofałdować na patelni (potem to pofałdowanie opadnie).

Jak już stwierdzisz, że omlet jest gotowy, wyłącz gaz, zdejmij pokrywkę i drewnianą lub plastikową łopatką delikatnie oddziel brzegi omleta od patelni i sprawdź, czy jego spód nie przywarł – jeżeli tak, to spróbuj delikatnie łopatką go oddzielić od dna. Kiedy omlet będzie się ruszał swobodnie po patelni, możesz go zsunąć na talerz.

Smacznego 🙂

Polecam również przepis na lemoniadę z limonką i miętą:

Przepis na lemoniadę z limonką i miętą a lemoniada cytrynowa

Strona Główna: HOME