Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Pyszne cienkie placki naleśnikowe z mikserem i bez miksera. Przepis Jak smażyć naleśniki? Przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety. Cienkie placki bez miksera. Składniki, proporcje dla jednej osoby, dla dwóch osób. Zdjęcie © Agencja Echo Promo
» » Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Pyszne cienkie placki naleśnikowe z mikserem i bez miksera. Przepis

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Pyszne cienkie placki naleśnikowe z mikserem i bez miksera. Przepis

Ciasto na naleśniki jest podstawową umiejętnością kulinarną i często ludziom się wydaje, że zrobienie zwykłych naleśników jest najprostszą sprawą pod słońcem, bo składniki do ciasta naleśnikowego są banalnie proste. Tymczasem okazuje się, że żeby zrobić naprawdę pyszne cienkie naleśniki, trzeba nie tylko odpowiednio dobrać proporcje składników, ale również trzeba je połączyć w odpowiedni sposób i z wyczuciem – i nie ma znaczenia czy będziesz je robiła bez miksera czy z mikserem!

Najpierw podam przepis na ciasto naleśnikowe z mąki pszennej na naleśniki dla około 6-7 osób – z tego przepisu wyjdzie około 27-28 cienkich placków naleśnikowych z pysznym chrupiącym brzegiem. Taką ilość uzyskasz, jeżeli będziesz je smażyć na patelni o średnicy 22 cm (jeżeli masz mniejszą patelnię, to wyjdzie Ci więcej placków). Jeżeli będziesz chciała zrobić naleśniki dla mniejszej ilości osób, to na końcu tego artykułu dodałam przepisy i właściwe proporcje dla 4 osób, dla dwóch i dla jednej osoby – przejdź…

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki z serem Pyszne cienkie placki naleśnikowe bez miksera Przepis proporcje
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki z serem? Pyszne cienkie placki naleśnikowe bez miksera. Przepis dla 2 osób. Zdjęcie © Agencja Echo Promo

Podstawowe składniki na ciasto na naleśniki

Na 6-7 porcji

  1. Jajka – 4 lub 5 sztuk

  2. Mąka pszenna – ½ kilograma

  3. Mleko 3,2% tłuszczu – 1,2 litra

  4. Olej rzepakowy – 15 dużych łyżek

  5. Sól – 1 mała, płaska łyżeczka

Jak zrobić idealne ciasto na pyszne naleśniki?

Krok 1. Przygotowanie ciasta bazowego

  • Przygotuj garnek o pojemności około 3-3,5 litra, umyj go i dokładnie osusz, zwłaszcza wewnątrz.
  • Do garnka wbij 4 całe jajka i dokładnie je zmiksuj aż powstanie piana na powierzchni.

Ciasto naleśnikowe można bez problemu zrobić również bez miksera! Po prostu ubij jajka metalową trzepaczką (najlepiej w kształcie spirali – taką jest łatwiej).

  • Do zmiksowanych jajek dodaj cztery duże łyżki mąki – zmiksuj to razem lub ubij dokładnie trzepaczką.

Masa, która z tego powstanie musi być gładka, nie może mieć ani jednej grudki. To jest „baza” do ciasta naleśnikowego.

Krok 2. Stopniowe dodawanie składników do ciasta

  • Teraz dolej do „bazy” trochę mleka (np. 1 szklankę), dokładnie zmiksuj/ubij, dodaj mąkę (np. 3-5 łyżek) i znowu dokładnie zmiksuj/ubij – postępuj tak na zmianę aż do wykorzystania całej przygotowanej mąki (pół kilograma) i jednego litra mleka. Powinno powstać z tego gładkie ciasto.
  • Do tego ciasta dodaj jedną małą, płaską łyżeczkę soli (potem, po spróbowaniu pierwszego usmażonego naleśnika, możesz lekko dosolić ciasto, jeżeli uznasz, że jest za mało posolone – solenie ciasta jest zawsze indywidualną kwestią smaku, ale nie można z solą przesadzać). Zmiksuj/ubij.
  • Teraz wlej do ciasta około 15 dużych łyżek oleju rzepakowego – dokładnie zmiksuj/ubij.

Tak przygotowane ciasto naleśnikowe pozostaw pod przykryciem na co najmniej pół godziny w temperaturze pokojowej.

Przepis na ciasto na naleśniki z serem Pyszne cienkie placki naleśnikowe bez miksera Składniki proporcje dla 6 osób
Przepis na ciasto na naleśniki. Pyszne cienkie placki naleśnikowe bez miksera. Składniki, proporcje dla 6 osób. Zdjęcie © Agencja Echo Promo

Krok 3. Mała przerwa i sprawdzanie gęstości ciasta

Po upływie 30 minut (lub później) weź chochelkę, zamieszaj ciasto i sprawdź, czy jest wystarczająco lejące. Jeżeli jest zbyt gęste, dolej trochę mleka (możesz zamiennie dolać wody), ale uważaj, żeby za bardzo nie rozcieńczyć ciasta. Z mojego doświadczenia wynika, że przeważnie dolewa się jeszcze około 0,2 litra (czyli niecałą szklankę), ale dolewaj mleko małymi porcjami, mieszaj chochelką ciasto i sprawdzaj konsystencję. Jak już ciasto będzie gładkie i lejące jak miód, to możesz rozpocząć smażenie.

Pamiętaj, że dodatkowe mleko dolewamy dopiero po półgodzinnym „odstaniu” zrobionego ciasta, tylko wtedy będziesz w stanie stwierdzić, czy konsystencja jest właściwa.

Jak zrobić bez miksera ciasto na naleśniki Przepis podstawowy krok po kroku cienkie naleśniki Składniki proporcje dla 2 osób
Jak zrobić bez miksera ciasto na naleśniki? Przepis podstawowy krok po kroku. Cienkie naleśniki. Składniki i proporcje dla 2 osób. Zdjęcie © Agencja Echo Promo

Krok 4. Smażenie naleśników

Jak smażyć idealne cienkie naleśniki?

  • Postaw dużą, teflonową lub ceramiczną patelnię na największym palniku, na średnim ogniu.
  • Do patelni wlej 2 łyżki oleju rzepakowego i poczekaj aż się porządnie rozgrzeje – patelnia powinna być tak gorąca, żeby kropla wody spadająca do oleju głośno skwierczała.

Tylko pierwszy naleśnik smażymy na oleju, żeby przygotować patelnię do pracy – pozostałe naleśniki już będziemy smażyć bez dodatku tłuszczu.

  • Podnieś rozgrzaną patelnię i wlewaj na nią delikatnie ciasto przy pomocy chochelki, przechylając patelnię w różne strony rozprowadzaj ciasto po powierzchni i postaw na ogniu.
  • Kiedy jedna strona placka będzie już lekko przysmażona, weź drewnianą płaską łopatkę i przewróć placek na drugą stronę.
  • Gdy zauważysz, że naleśnik lekko się skurczył i przypiekł na brzegach, będzie to oznaczało, ze jest już usmażony. Wtedy możesz go zdjąć łopatką z patelni i położyć na talerz.
Przepis na ciasto na chrupiące naleśniki na krokiety kwestia smaku placki naleśnikowe bez miksera Składniki dla 4 osób
Przepis na ciasto naleśniki na krokiety. Placki naleśnikowe bez miksera. Składniki dla 4 osób. Zdjęcie © Agencja Echo Promo

Gdyby podczas smażenia placki zaczęły przywierać do patelni, możesz dodać dodatkowe 2-4 duże łyżki oleju rzepakowego do ciasta i wymieszać dokładnie chochelką. Możesz też wlać trochę oleju bezpośrednio na patelnię, ale lepiej nie smażyć wszystkich naleśników na tłuszczu, ponieważ to jest mniej zdrowe, no i smażenie na tłuszczu powoduje bardzo duże zadymienie kuchni i całego mieszkania.

Uwaga: pierwsze dwa naleśniki potraktuj jako testowe – posmakuj czy nie trzeba dodać soli albo mleka (gdyby ciasto okazało się za gęste). Ponadto wyreguluj ogień pod patelnią, żeby placki za bardzo się nie przypiekały lub żeby nie smażyły się zbyt wolno – w tej sprawie musisz polegać na własnej intuicji.

Smażenie takiej ilości naleśników trwa co najmniej godzinę, więc przygotuj sobie wygodne krzesło, włącz ulubioną muzykę lub radio – nie będzie Ci się nudziło 🙂

Placki naleśnikowe możesz przechowywać w lodówce przez trzy dni przykryte szczelnie folią spożywczą. Pamiętaj, żeby przykrywać żywność folią dopiero jak zupełnie wystygnie!

Te placki naleśnikowe możesz zjeść bez niczego (bo są takie pyszne!), ale ponieważ one są idealnie elastyczne i nie pękają, nadają się do zrobienia naleśników i krokietów z rozmaitym farszem, czyli możesz zrobić z nich:

Naleśniki z serem białym (twarogiem) na słodko lub słono

Krokiety z kapustą i grzybami (również na Wigilię!)

Naleśniki z dżemem i konfiturami

Naleśniki na ostro z farszem warzywnym lub mięsnym

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki z serem przepis składniki Pyszne cienkie placki naleśnikowe bez miksera proporcje
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki z serem? Prosty przepis, składniki. Pyszne cienkie placki naleśnikowe bez miksera. Zdjęcie © Agencja Echo Promo

Na koniec podam jeszcze ten sam przepis ze składnikami dla mniejszej ilości ciasta – przeznaczonymi na porcje dla 4, 2 i jednej osoby:

Proporcje składników na naleśniki dla 4 czterech osób:

Proporcje na  około 18 naleśników

  1. 3 lub 4 jajka

  2. 300 gramów mąki

  3. 0,9 litra mleka 3,2% tłuszczu

  4. 10 dużych łyżek oleju rzepakowego

  5. 1/2 płaskiej, małej łyżeczki soli

Proporcje składników na naleśniki dla 2 dwóch osób

Proporcje na około 9 naleśników

  1. 2 jajka

  2. 160 gramów mąki

  3. 0,4 litra mleka 3,2% tłuszczu

  4. 5 dużych łyżek oleju rzepakowego

  5. Dwie lub trzy szczypty soli

Proporcje składników na naleśniki dla 1 jednej osoby

Ilości składników na około 4-5 naleśników

  1. 1 jajko

  2. 90 gramów mąki

  3. 0,2 litra mleka 3,2% tłuszczu

  4. 2 duże łyżki oleju rzepakowego

  5. Szczypta soli

Mechanizm robienia ciasta naleśnikowego i smażenia placków jest za każdym razem taki sam. Najważniejsze jest zrobienie na początku dobrej „bazy”, o której piszę wcześniej w przepisie. Zasada robienia bazowego ciasta na naleśniki jest taka: w suchym naczyniu ubijamy/miksujemy dokładnie jajka (jajko) i potem dodajemy do tego jedną dużą łyżkę mąki na każde jajko – całość znowu dokładnie miksujemy/ubijamy aż zrobi się gładka masa. Następnie postępujemy krok po kroku, tak jak opisałam to na początku tego artykułu. Smacznego!

Polecam jeszcze nasz przepis na pyszny i bardzo łatwy omlet z pomidorami, z boczkiem i ze szczypiorkiem:

Jak zrobić omlet z pomidorami, boczkiem i szczypiorkiem bez mąki i bez mleka. Prosty przepis

Strona Główna: HOME